A poloskák korai ébredése

Idén a szokásosnál korábban ébredtek fel a poloskák, de a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) szerint nem biztos, hogy ez inváziót jelent.

Magyarországon közel 900 poloskafaj él, de a köznyelvben leginkább az ázsiai márványospoloskát (Halyomorpha halys) nevezik poloskának. Ezt a fajt évente kétszer, ősszel és tavasszal észleljük nagy számban, amikor is csoportosan keresnek menedéket az emberi építményekben, illetve amikor a téli álmukból felébredve kirajzanak.

Az idei tavasz korai melegedése előbbre hozta a poloskák kirajzását. Kóbor Péter, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének entomológusa szerint azonban ez nem jelenti automatikusan azt, hogy invázióra kell számítanunk. A gyors felmelegedés következtében a poloskák tartalékai felhasználódhattak, és a jelenlegi hűvösebb időjárás, valamint a virágzás késedelme miatt élelem nélkül maradhatnak, ami akár a poloskák egy jelentős részének éhen halását is eredményezheti.

Még nem lehet megjósolni, hogy az idén milyen mértékű lesz a poloskák szaporodása. Az élelmet kereső egyedek már most problémát okozhatnak a kiskertekben, ahol a gyümölcsfák és zöldségek, mint a paradicsom, paprika, alma, őszibarack és körte, vannak veszélyben. A szaporodásukat egy kicsit gátolhatják az aszályos nyári időszakok, amikor a lárvák „belesülnek” a bőrükbe, de ezen kívül rengeteg tényező befolyásolja majd, hogy idén mekkora szaporulattal kell számolni.

A Délkelet-Ázsiából származó márványospoloska 2013 óta van jelen Magyarországon, és mára már számban felülmúlja az őshonos fajokat. Kóbor Péter szerint ennek oka a magyarországi éghajlati viszonyok egyre kedvezőbbé válása, valamint az, hogy a régióban nincsenek jelen azok a természetes ellenségek, amelyek szabályoznák a populációjukat.

A márványospoloska ellenáll a permetszereknek, és bűzmirigyeik által kibocsátott taszító szag elriasztja a ragadozókat. A kutatók ezért intenzíven kutatják a hatékony védekezési módszereket, de egyelőre nem áll rendelkezésre általánosan bevethető megoldás. Kóbor Péter a jól záródó, erős szúnyoghálót javasolja, valamint azt, hogy a kertben kiteregetett ruhákat jól kirázzuk, mielőtt behozzuk a lakásba, és az összeporszívózás is segíthet, például egy harisnyát helyezve a porszívócsőbe, ami összegyűjti a lakásba jutott egyedeket.

A kutató szerint ha a poloskáknak nem jelennek meg olyan természetes ellenségeik, amelyek a populációikat szabályoznák, akkor a mostani elterjedtségi szintjük hosszabb távon is beáll. Azaz az elmúlt években tapasztalt méretű rajzások általánossá válnak, ugyanakkor a jelenleginél „erősebb jelenlétük” már nem várható. Az idei szezon azonban merőben más lehet, mint a korábbiak voltak, mivel a szokatlanul enyhe április miatt a poloskák korábban ébredtek fel, és a szakértő szerint ez az invázió nem fog sokáig tartani.