Tajvani földrengés az Ázsia Expressz forgatásán

Az Ázsia Expressz 2024-es évadának forgatása során Tajvanon egy erős földrengés érte a stábot és a versenyzőket, amelyről Ördög Nóra közösségi oldalán számolt be.

Az idei évad forgatását számos katasztrófa nehezíti, többek között balesetek és természeti csapások sora. Az első napon egy kisbusz balesetet szenvedett, április elején pedig egy cunami és egy tűzvész is érintette a stábot a Fülöp-szigeteken. A legutóbbi esemény Tajvanon történt, ahol egy erős földrengés keltett félelmet a csapatban.

Ördög Nóra Instagram-bejegyzésében így emlékezett vissza: "Április elején hatalmas földrengés rázta meg Tajvant. Akkor még, Fülöp-szigeteken, távolinak tűnt a dolog, még ha a szomszédban voltunk is. És reméltük, hogy mire ide érünk, mi már nem kapunk belőle ízelítőt. De nem így lett...". A műsorvezető beszámolója szerint a helyiek hozzászoktak a földmozgásokhoz, de a magyar stáb számára ijesztő volt a tapasztalat.

A földrengés alatt készült videóban Ördög Nóra azt mutatta be, hogy az étteremben tartózkodásuk alatt mindenki telefonja egyszerre rezegni kezdett, ami a közelgő földrengést jelezte. A helyiek nyugalma ellenére a stáb tagjai megijedtek, és amikor úgy tűnt, hogy a veszély elmúlt, újabb földmozgások következtek. A videón hallható volt, ahogy a szállás falai recsegtek, a tárgyak pedig mozogtak a szobában. A csapat tagjai a ház elé rohantak, ahol Ördög Nóra megpróbálta megnyugtatni családját.

A műsorvezető megnyugtatóan hozzátette: "Nincs baj, mindenki jól van! Stáb is, versenyzők is! Már csak pár nap, és megyünk haza...". A videóban az is kiderült, hogy több erős földrengés is volt, a legerősebb 6-os erősségű.

A hatperces videóban Ördög Nóra részletesen beszámolt az éjszakai eseményekről. Elmondása szerint a földrengés során az épület nyikorgott, és ő maga is érezte a rengést. A helyiek higgadtsága ellenére a magyar stáb tagjai az utcára mentek, hogy biztonságban legyenek. A műsorvezető a családjával is felvette a kapcsolatot, hogy megnyugtassa őket, de elismerte, hogy nehéz volt megnyugtatniuk őket több ezer kilométerről. Végül Ördög Nóra visszafeküdt aludni, megjegyezve, hogy a helyiek valószínűleg hozzászoktak a földrengésekhez. A reggelre újabb rengést éreztek, amely kiderült, hogy 6-os erősségű volt.

A teljes videó a YouTube-on érhető el. Ördög Nóra videós anyagában megmutatta, hogyan kaptak az este folyamán többször is vészjelzést telefonjukra, de a szobájában kilengő tárgyakat is rögzítette. A műsorvezető elcsukló hangon nyugtatta családját, és sajnálta, hogy rögtön elmondta nekik a történteket, mert nem akarta őket megijeszteni. Az Instagramon megosztott bejegyzésében Ördög Nóra elmondta, hogy a helyiek is kiszaladtak az utcára, gyerekek pizsamában, és egyik stábtag a szálloda huszadik emeletén érezte a rengést, ahol különösen ijesztő volt a helyzet.

A stábbal folyamatosan együtt dolgozik egy biztonsági csapat, akik minden körülményt megvizsgálnak, felmérnek, és ha valamit nem tartanak biztonságosnak, jelzik. A protokoll szerint, ha olyan körülmény áll elő, amely veszélyezteti a játéksok vagy a stábtagok testi épségét a helyszínen, kimenekítenek mindenkit és vagy befejezik a forgatást, új helyszín után néznek vagy hazajönnek. Erre azonban még nem került sor, az útvonalak bejáratottak és biztonságosnak tűnnek. Bár a játékosok külön mozognak, éjszaka van náluk egy lekorlátozott telefon, amin elérik a biztonsági főnököt és jelezhetnek, ha nem érzik magukat biztonságban.

A játékosok egy része is érzékelte a földrengést, de mivel ők helyiek társaságában voltak, akik azonnal megnyugtatták őket, így senki nem esett pánikba. A stáb folyamatos kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal és a szeizmológiai intézettel, semmi nem fontosabb a műsorban szereplők és a műsoron dolgozók biztonságánál.

Az erdőtűz miatt leállt a forgatás

A Fülöp-szigeteken töltött utolsó napokban erdőtűz ütött ki a közelben, ami átírta a forgatás menetét is. A lángok változtattak az arra a napra tervezett egyik feladaton. Az előkészítés alkalmával, amikor a stáb érzékelte, hogy a távoli erdőtűz kezd fenyegetően közel kerülni a helyszínhez, azonnal lefújták a küldetést. A szereplők távolabb voltak az úticéltól, így megállítottuk őket és a helyiek segítségével gyorsan találtunk egy új helyszínt a küldetésnek, így egy óra leállás után már folytatódhatott is a forgatás.