A magyar munkavállalók keresete és annak EU-s viszonylatban

A magyar munkavállalók az EU-s átlagkereset 67 százalékát viszik haza, különösen a Szabolcsban élők érzik ennek súlyát. A KSH adatai szerint a budapestiek a legjobban keresők, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők a legkevesebbet kapják.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összegző tanulmánya szerint 2023-ban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 571 ezer forint volt, adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresetük pedig 380 ezer forintot tett ki. A GKI Gazdaságkutató Zrt. adatai alapján a magyarok az EU-s átlagkereset 67 százalékát kapják meg.

A bérolló országon belül is jelentős: a budapesti székhelyű cégeknél dolgozók a legtöbbet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek pedig a legkevesebbet kerestek. A fővárosiak az országos átlag több mint 1,2-szeresét, míg a Szabolcsban élők csak a héttizedét vihették haza.

Az Eurostat adatai szerint a román bérek már megelőzték a magyar kereseteket, és vásárlóerő-paritáson (PPS) számolva 2023 volt az első év, amikor Románia megelőzte Magyarországot a béreket tekintve. Magyarország az egy főre jutó fogyasztásban csak Bulgáriát előzi meg, és továbbra is az alacsony bérszinttel versenyez.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint a kereseteket kétféleképpen mérhetjük nemzetközi összehasonlításban: abszolút értékben és vásárlóerő-paritáson. Magyarországon a kétezres évek óta jelentősen emelkedtek a vásárlóerő-paritáson számított bérek, és az EU-s átlagkereset 67 százalékát viszik haza a magyar munkavállalók.

A KSH adatai szerint 2023-ban átlagosan 3 millió 672 ezren álltak alkalmazásban, ami 0,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A havi nettó átlagkeresetek a versenyszférában 16,5 százalékkal, a költségvetési szférában 12,5 százalékkal nőttek.

A bérek területi megoszlása is változatos: Budapesten a pénzügyi területen dolgozók nettó átlagkeresete 678 ezer forint volt, míg Szabolcsban 307 ezer forint. A feldolgozóiparban a szellemi foglalkoztatottak Budapesten nettó 611 ezer forintot, Szabolcsban 461 ezer forintot kaptak.

A magyar munkaerő külföldre vándorlása is jelentős: több mint 770 ezer magyar döntött az alacsony hazai bérek miatt a külföldi munkavégzés mellett. Az Egyensúly Intézet szerint egy egyszeri 4 millió forintos juttatás vagy 13. havi fizetés sokakat hazacsábíthatna. Azonban a Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint 2022-ben közel 5 ezer fővel többen vándoroltak ki, mint ahányan visszatértek.