Az orosz előrenyomulás Donyec-megyében

A brit védelmi minisztérium hírszerzési osztálya szerint az orosz hadsereg folyamatosan, bár lassan, de előre halad Donyec-megyében, és újabb területeket foglal el.

A brit hírszerzés legfrissebb jelentése szerint az orosz hadsereg támadóműveleteket hajt végre Donyec-megyében. Április 22-én az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy elfoglalták Novomihalivkát, egy kisvárost, amely Marinkától délre, Vuhledártól északkeletre helyezkedik el, és bár csak korlátozott stratégiai fontossággal bír, fontos útvonalak mentén fekszik.

Az orosz erők február 9-én hatoltak be a településre, és március 24-ig érték el a központját. Az ukrán 79-es számú deszantos dandár jelentése alapján ehhez 30 000 orosz katonára és 300 haditechnikai eszköz elvesztésére volt szükség az elmúlt hat hónapban.

A jelentés kiemeli, hogy az oroszok egy 5 kilométeres szakaszt 73 nap alatt foglaltak el, ami a tartalékaiknak köszönhető. A következő céljuk Kostyantynivka lehet, amely Novomihalivkától nyugatra található, mindössze 2 kilométerre.

Végül a brit hírszerzés megjegyzi, hogy ha az orosz erők tovább haladnak Vuhledártól északra, akkor lehetőségük nyílik a település teljes megkerülésére. Korábban az oroszok többször is megkísérelték Vuhledár elfoglalását, de ezek a próbálkozások súlyos veszteségek árán is sikertelenek voltak.