Amerikai katonai segítség Ukrajnának

Az Egyesült Államok 1 milliárd dolláros katonai támogatási csomagot állít össze Ukrajna számára, amely az első része a Képviselőház által elfogadott és hamarosan aláírásra kerülő 60,8 milliárd dolláros segélynek.

A csomag tartalmazza a következőket:

  • katonai járműveket,
  • Stinger légvédelmi lőszert,
  • muníciót a nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerekhez,
  • 155 mm-es tüzérségi lőszert,
  • TOW és Javelin harckocsi-elhárító rakétákat,
  • és további fegyvereket, amelyeket azonnal a harctérre lehet szállítani.

A Szenátus várhatóan ma hagyja jóvá a Képviselőház által szombaton elfogadott támogatási csomagokat. Ukrajna összesen 60,8 milliárd dolláros katonai segítséget kap, míg Izrael 26 milliárd dollárt, Tajvan pedig 8,12 milliárd dollárt kap Kína-ellenes célokra. Egy negyedik törvény a TikTok betiltásának lehetőségét is felveti. Joe Biden elnök aláírása után az első fegyvercsomag azonnal útnak indulhat Ukrajna felé.

A CNN információi szerint az amerikai segély nagy része már előre elhelyezésre került németországi és lengyelországi raktárakban, így a fegyverek gyorsan elérhetik a harctérre.

Az Ukrajnáról szóló törvénytervezet említést tesz a nagy hatótávolságú ATACMS rakétákról is, amelyeket Ukrajna ígéretet tett arra, hogy nem használ fel orosz területek ellen. Azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy Ukrajna véglegesítette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú katonai harcászati rakétarendszer rakétáiról szóló megállapodást az Egyesült Államokkal, amelyekkel az ukrán erők Oroszország területére is csapást mérhetnek.

A törvényjavaslat értelmében Joe Biden elnök 11,9 milliárd dollár értékben rendelkezhet az Egyesült Államok számára nem szükséges fegyverek Ukrajnába küldéséről a Kongresszus jóváhagyása nélkül.

Az amerikai fegyvergyártó cégek számára is előnyös a támogatási csomag, mivel a szállítandó fegyverek többsége amerikai gyártmány. Az Egyesült Államok 2023 októberében már szállított ilyen típusú rakétákat Ukrajnának, de akkor csak a régebbi típusú, kisebb, 165 kilométeres hatótávolságú M–39-es modellek szerepeltek az étlapon.

Washington korábbi óvatoskodása miatt Ukrajna hátrányt szenvedett a frontvonalon, de most úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok nyitott arra, hogy a korábbi típusból kifejlesztett, jóval nagyobb hatótávolságú M–39A1 modell is Ukrajna birtokába kerüljön. Amennyiben a rakéták Ukrajnába kerülnek, azzal a háborút folytató Ukrajna akár 300 kilométerre lévő célpontokra is lecsaphat, azaz az orosz hátországot is támadhatja.

Mark Warner amerikai szenátor elmondása szerint a nagy hatótávolságú rakétarendszereket tartalmazó szállítmányok napokon belül készen állnak a szállításra. Ehhez azonban előtte arra van szükség, hogy a Szenátus április 23-án elfogadja a kiegészítő előirányzati törvényt, és Joe Biden amerikai elnök április 24-ig aláírja azt.

Az amerikai döntés mögött azonban valószínűleg mögöttes szándék húzódhat meg. Washington ugyanis abban bízik, hogy az MGM–140 ATACMS rakéták átadásával az amerikai kormány nyomást tud gyakorolni a német vezetésre, hogy szállítsa le Ukrajnának a Taurus cirkálórakétákat.

(Borítókép: ATACMS rakétát lő ki a Keleti-tengerbe egy dél-koreai-amerikai közös rakétagyakorlat során, amelynek célja Észak-Korea ICBM-kísérleteinek ellensúlyozása 2017. július 29-én Dél-Korea keleti partvidékén. Fotó: Dél-koreai Védelmi Minisztérium / Getty Images)