A ballagási költségek áttekintése

Az érettségi időszak kezdetét jelző középiskolai ballagások alkalmával a családok számottevő költségekkel szembesülnek, amikor is a diákok és szülők egyaránt fontosnak tartják ezt az ünnepi eseményt. A szalagavató után nem sokkal ismét megnyílnak a pénztárcák, hogy a virágosok, lufiárusok és éttermek is részesüljenek a közös örömből.

A ballagás számos kiadással jár a családok számára, amelyek közül néhányat el lehet kerülni, de a szülők gyakran mindent megadnának érettségire készülő gyermeküknek.

Ünnepi ruha

A ballagási ruha vagy öltöny, valamint az ünnepi ruházathoz tartozó kiegészítők, mint az alkalmi cipő vagy ékszerek, jelentős kiadást jelenthetnek, de ezek a költségek akár meg is spórolhatók.

Díszvacsora

Az ünnepi ebéd vagy vacsora szintén jelentős kiadás, sok család étteremben ünnepel, hogy a háziasszony ne kelljen főzéssel töltsön időt ezen a napon. Az éttermi árak változóak, de egy átlagos menü és italok négy főre legalább 30 ezer forintba kerülhetnek.

Virágcsokrok

A virágcsokrok ára manapság minimum 5-8 ezer forint, de a 10-20 ezer forintos csokrok sem ritkák, és ez még nem tartalmazza a kísérő kártyák és szalagok költségét.

Lufik

Az ünnepi héliumos lufik darabja 6-10 ezer forintba kerülhet, és ezek a díszek könnyebbséget nyújthatnak a sok ajándékot cipelő diákoknak.

Összesítés

Ha egy diákot átlagosan hárman ünnepelnek, a fentiek alapján a ballagási költségek egy diákra vonatkozóan nehezen maradnak 60 ezer forint alatt. Bár a költségek jelentősek, az emlékezetes pillanatok értéke pénzben nem mérhető, és örök emlékként maradnak a családok számára.