Peking keményen elbánik a koronavírus eredetét kutató tudósokkal

A Covid-19 járvány kezdete óta a kínai hatóságok akadályozzák a vírus eredetének kutatását, és most Csang Jungcsen virológust is vizsgálat alá vonták, laboratóriumát bezárták.

A Covid-19 vírus 2019 végén jelent meg Vuhan városában, és a járvány kitörése óta több kutató is próbálta megfejteni a vírus eredetét, de gyakran akadályokba ütköztek. 2020 elején Csang Jungcsen és csapata sikeresen szekventálta a vírus genomját, és az adatokat egy brit tudósnak is elérhetővé tették, ami elősegítette a gyógyszerkutatást és a vakcinák fejlesztését világszerte. Azonban a Kínai Kommunista Párt számára ez az akció majdnem árulásnak számított, és az orvost vizsgálat alá vonták.

Kínában hosszú ideig a "zéró Covid" politika dominált, de a lakosság elégedetlensége miatt Peking kénytelen volt megszüntetni az intézkedéseket, ami a fertőzés tömeges terjedéséhez vezetett. A járványkezelés során a pártvezetésnek szüksége van felelősökre, és Csang Jungcsen lett az egyik kiválasztott. Április végén közölték vele, hogy laboratóriumát bezárják, és abba kell hagynia a koronavírus eredetének kutatását. Csangot még a laboratórium területére sem engedték belépni.

A virológus a szekventálás után figyelmeztette a hatóságokat a fertőzés súlyosságára, de Peking eltérő narratívákat közvetített a médiában, és sokakat letartóztattak, ha az állásponttól eltérő véleményt fogalmaztak meg. Jelenleg hivatalosan a labor "felújítása" folyik, és a tiltakozásoknak köszönhetően néhány munkatárs visszatérhetett, de nem ismert, mikor folytatódhat a kutatás.