Kémkedési vádak az AfD EP-képviselőjének munkatársa ellen

Maximilian Krah, a német AfD párt EP-képviselőjének közvetlen munkatársát azzal vádolják, hogy információkat szivárogtatott Kínának az Európai Parlament működésével kapcsolatban.

Maximilian Krah, a német szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt európai parlamenti képviselőjének és jelenlegi EP-listavezetőjének segítőjét, akit a német ügyészség "Jian G.-ként" azonosít, azzal vádolják, hogy kémkedett Kína számára. A Politico, a Guardian, a ZEIT és az Euronews szerint a gyanúsított 2019 óta dolgozott Krah mellett az Európai Parlamentben, ahol "akkreditált asszisztensként" szerepelt.

A német szövetségi ügyészség közleménye szerint Jian G. a kínai titkosszolgálat alkalmazottja, akit Drezdában vettek őrizetbe, és lakásában házkutatást tartottak. A vádak alapján 2024 januárjában többször is információkat adott át az EP-ben zajló tárgyalásokról és döntésekről egy kínai titkosszolgálati kapcsolatának, valamint kínai ellenzékiek után is kémkedett Németországban.

További három német állampolgárt is őrizetbe vettek kémkedés gyanújával, akik szintén Kínának dolgozhattak. Thomas R. esetében felmerült a gyanú, hogy a kínai állambiztonság alkalmazottja lehetett, míg Herwig F. és Ina F. egy közös cégükön keresztül egy német egyetemmel álltak kapcsolatban, és egy haditengerészeti felhasználásra szánt motoralkatrészekkel kapcsolatos kutatást végeztek egy kínai partner számára.

A berlini kínai nagykövetség visszautasította a vádakat, és arra szólította fel Németországot, hogy ne használja fel a kémkedési vádakat politikai manipulációra. A kínai külügyminisztérium szintén elutasította a németországi kínai kémkedésről szóló híreket, mondván, hogy ez csak egy „hype”, amelynek célja Kína lejáratása.

Az AfD körül nem ez az első kémbotrány, korábban egy EP-képviselőjükről derült ki, hogy Oroszországból kapott tiltott támogatásokat a kampányához. Márciusban a cseh titkosszolgálat által kirobbantott orosz propaganda-botrányban is felmerült Maximilian Krah neve, aki elismerte, hogy kétszer szerepelt az oroszbarát Voice of Europe honlapon, de „természetesen nem kapott érte pénzt".

Jian G., a 43 éves kínai származású német állampolgár, üzletemberként dolgozott Németországban, mielőtt Krah asszisztense lett volna. A ZEIT információi szerint a férfi korábban felajánlotta magát informátorként a német biztonsági hatóságoknak, és Hszi Csin-ping kínai elnök lelkes támogatójaként ismert, valamint kiállt Tajvan Kínához való csatlakozása mellett. Emellett tevékenykedett olyan kínai csoportokban is, amelyek nyíltan bírálták a kínai kormányt, és egyik csoportban főtitkárként hozzáférhetett a szervezet érzékeny belső információihoz. Gyanús ügyei közé tartozik, hogy állítólag megpróbálta név szerint azonosítani egy olyan mozgalom aktivistáit, akik anonim módon fehér lepedőkkel tiltakoztak a kínai rezsim ellen.

Krah szerint ő és Jian G. több mint 10 évvel ezelőtt találkoztak, amikor G. még ügyvédként képviselte őt, és 2019-ben, amikor G. még a Németország Szociáldemokrata Párt (SPD) tagja volt, ajánlotta fel neki az állást az Európai Parlamentben, mivel külkereskedelmi szakértőként sokat segíthetett volna a brüsszeli-kínai kereskedelem kapcsolattartásában. Jelenleg G. az AfD tagja. A kínai származású férfi magánéletével kapcsolatos kérdésekre nem válaszol, arra hivatkozva, hogy ő nem közjogi személy.

Jian G. kedden állítják egy karlsruhei vizsgálóbíró elé, aki dönt az előzetes letartóztatásáról. Az AfD szóvivője a Die Welt hírcsatornának nyugtalanítónak nevezte a letartóztatásáról szóló híreket.

: Politico : The Guardian : ZEIT : Euronews