A Wolt válasza a vendégmunkások alkalmazásával kapcsolatos kérdésekre

A Wolt futárcég cáfolja, hogy vendégmunkásokat alkalmazna, és hangsúlyozza, hogy futár partnereik nem munkavállalók, hanem szolgáltatási szerződéssel rendelkező szállító partnerek. A cég szerint a futárok származása nem releváns a munkavégzés szempontjából.

A Világgazdaság érdeklődött a Wolt futárcégnél a vendégmunkások alkalmazásával kapcsolatban. A cég válaszában leszögezte, hogy nem alkalmaznak vendégmunkásokat, és a futár partnereik sem munkavállalók, hanem szolgáltatási szerződéssel rendelkező szállító partnerek, akik többféle szerződéses formában csatlakozhatnak a vállalathoz: egyéni vállalkozóként, szövetkezeten keresztül vagy flottapartneren keresztül.

A cég kijelentette, hogy nem állnak szerződésben olyan futárokkal, akik nem beszélik, vagy alig beszélik a magyar nyelvet, annak ellenére, hogy a gyakorlatban előfordulhatnak ilyen futárok. A Wolt szerint a futárcégeket gyakran összekapcsolják a külföldiekkel, mivel könnyebb észrevenni őket az utcán, vagy amikor kiszállítják a rendeléseket. Az is ok lehet, hogy alacsony a belépés költsége, a munkát egy kerékpárral el lehet kezdeni, nyelvtudás pedig nem szükségszerű.

A Wolt további terjeszkedése miatt, amelynek eredményeként már több mint 60 városban van jelen, szükség van a futár partnerek létszámának növelésére. Jelenleg több mint 8 ezer havi szinten aktív futár partner dolgozik a vállalat hálózatában. A cég hangsúlyozza, hogy nem kérnek nemzetiségre vonatkozó információt a jelentkezőktől, mivel ez az információ nem releváns a feladatok teljesítéséhez. A Wolt pozitív tapasztalatokról számolt be a külföldről érkezett munkavállalókkal kapcsolatban, és hangsúlyozza, hogy ha valakire nagyobb számban érkezik panasz, megteszik a megfelelő lépéseket, amelyek a szerződés felbontásával is végződhetnek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a külföldi munkavállalók száma 2021 óta gyorsuló ütemben nő Magyarországon. A parlament honlapján szakbizottsági törvénymódosító javaslatok kerültek fel, amelyek a Paks II. bővítésével és a Budapest–Belgrád vasútvonal építésével kapcsolatos speciális munkaerőigényre hivatkozva tennék lehetővé a vendégmunkások soron kívül érkezését. Czomba Sándor korábban kijelentette, hogy a vendégmunkások és a nem vendégmunkások között a fizetésekben, bérekben nincs különbség.

A Wolt nyilatkozatából az is kiderült, hogy közösségi platformokon, időszakosan plakátokon, citylightokon, és jól működő ajánlási rendszerrel toborozzák a munkavállalókat. A cég kifejtette, hogy a munka rendkívül rugalmas, ezért sokan választják őket, és nem éri retorzió vagy hátrány azokat, akik csak ritkán futárkodnak. A Wolt hangsúlyozza, hogy sem a rendszerük, sem a cégük mentalitása nem enged semmilyen negatív vagy pozitív diszkriminációt, és azonos díjazási elemek mentén történik a feladatok teljesítésért járó összegek meghatározása nemre, életkorra, csatlakozási formára vagy származásra való tekintet nélkül.