Vörös homok, Kék barlang és aranyszínben úszó katedrális: 10 ok, hogy meglátogasd Máltát

A Földközi-tenger gyöngyszeme, Málta, kulturális sokszínűségével, lenyűgöző történelmi emlékeivel és kiváló turisztikai szolgáltatásaival várja a látogatókat. A kis szigetország gazdag történelmi múltja és természeti szépségei mellett a nyelvtanulás ideális helyszíne is lehet.

Málta, a Földközi-tenger apró szigetcsoportja, területét tekintve kicsi, mindössze 320 négyzetkilométer, de történelmi és kulturális gazdagsága lenyűgöző. Az évszázadok során hellén telepesek, rómaiak, föníciaiak és johannita lovagok is megfordultak itt, és a brit uralom nyomai is fellelhetők. Málta ma már független köztársaság és az Európai Unió tagja, de kultúrájában és gasztronómiájában megőrizte a mediterrán sokszínűséget.

A Kék barlang, Málta déli partjánál található, ahol a felkelő nap sugarai a kék összes árnyalatát festik a sziklafalra. A szigetek mészkőből épülnek fel, tele vannak barlangokkal és különleges földtörténeti emlékekkel.

Szent Pál apostol is megfordult Máltán, aki i. sz. 60-ban hajótörést szenvedett a sziget partjainál. Nevét számos templom őrzi, és a legimpozánsabb emlékét a Mdinában található Szent Pál katedrális képezi.

A Ġgantija-templomok Gozo szigetén találhatók, és a világ legidősebb ember alkotta épületei közé tartoznak, még az egyiptomi piramisoknál és Stonehenge-nél is korábbiak.

A Ramla-öböl Gozo szigetén híres vöröses színű homokjáról, és a terület Natura2000 besorolással védett. A homok alatt római kori romok és a part közelében egy barlang található, amely a Kalüpszó nimfa és Odüsszeusz legendájához kapcsolódik.

Marsaxlokkban a jellegzetes színes csónakok, a luzzunak, és a vasárnapi halpiac teszi híressé a települést. A helyi halpiacokon számos tengeri fogást kipróbálhatnak az érdeklődők.

Az országban két államnyelv van, a máltai és az angol, és sokan a nyelvtanulás miatt látogatnak ide. A máltaiak szívélyessége lehetővé teszi, hogy a rövidebb időre érkezők is gyakorolhassák az angol nyelvet.

A Szent János katedrális a johannita lovagok egykori szakrális székhelye, és a barokk művészet egyik gyöngyszeme. Caravaggio "Keresztelő Szent János lefejezése" című festménye is itt található.

A pastizzi a hagyományos máltai street food, ricottával vagy curryvel ízesített borsóval töltött sós tészta, amely az utcán mindenhol kapható.

A Máltai Nemzetközi Művészeti Fesztivál a szigetország gazdag kulturális életének egyik csúcspontja, ahol a művészi produkciókat a meleg máltai éjszaka és a csillagos ég teszi még különlegesebbé.

A gyerekek számára a Popey-falu nyújthatja a legnagyobb élményt, ahol a filmes díszletfalu ma is látogatható.

Máltára a repülőút mindössze két és fél óra Magyarországról, és idén márciustól Pécs-Pogányi reptérről is indulnak járatok a szigetországba.