Klímavásárlás 2023-ban: Mire számíthatunk?

Az idei évben a klímaberendezések piacának szezonja már tavasszal elkezdődött a rekordmeleg miatt, és a nyár közeledtével további növekedés várható. Aki még idén szeretne klímát telepíteni, annak érdemes mielőbb tájékozódni a lehetőségekről.

A klímaberendezések kiválasztásakor fontos döntés, hogy a készüléket elsősorban hűtésre vagy fűtésre is szeretnénk-e használni, valamint milyen méretű területet kívánunk vele ellátni. A modern klímák már rendkívül hatékonyak, 1 kW elektromos energiából akár 4 kW fűtési energiát is képesek előállítani. A légtisztítás és páraszabályozás mellett a kényelmi funkciók, mint például a távoli hőmérséklet-szabályozás vagy a Wi-Fi kompatibilitás, szintén fontos szempontok lehetnek a választás során.

Az energiahatékonyság terén is történnek fejlesztések, például a mesterséges intelligenciát alkalmazó klímák segítségével akár 20 százalékos energiamegtakarítás is elérhető. Tóma János, a Gree légkondicionálók kereskedelmi igazgatója kiemelte a hővisszanyerős friss levegő modult is, amely lehetővé teszi a friss levegő bejuttatását anélkül, hogy többletenergiát kellene felhasználni.

A piaci helyzet azonban nem csak fejlődést, hanem drágulást is hozhat. Az inflációs nyomás és a szállítási költségek növekedése miatt a klímaberendezések és a telepítés ára is emelkedhet, a várható áremelkedés nagysága 3-5 százalék közötti lehet. Egy 3,5 kW-os készülék ára 280-300 ezer forint körül alakulhat, a telepítés költsége pedig helyszíntől és régiónként eltérő lehet.

A karbantartás szintén kulcsfontosságú, hiszen a rendszeres felülvizsgálat és tisztítás nemcsak a garancia feltétele, hanem az egészségügyi és a berendezés élettartamát növelő szempontok miatt is elengedhetetlen. A szakember választásakor érdemes a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált kivitelezőt keresni, és előnyös, ha a beruházás helyszínéhez közel eső, megbízható szakembert bízunk meg a munkával.