A Bitcoin felezési eseménye és a kínálat csökkenése

A Bitcoin piacán jelentős változások állhatnak be, hiszen a kriptovaluta kínálata az egyik legalacsonyabb szinten van, és a hétvégi felezési esemény tovább fogja csökkenteni a kínálatot.

Az elmúlt időszakban a Bitcoin, amelyet gyakran digitális aranyként is emlegetnek, elérhető kínálata jelentősen csökkent, és a trend várhatóan folytatódik a közelgő felezési eseménnyel. A Milk Road által összegyűjtött információk szerint a hétvégi esemény után a napi kibányászott Bitcoinok száma 900-ról 450-re fog csökkenni.

A Bitcoinok összmennyisége 21 millió darab, ebből már 19,7 milliót bányásztak ki. A felezési esemény során a bányászok jutalma fog csökkenni, ami korábban is árfolyamemelkedést eredményezett.

A kínálat csökkenésének több oka is van. Egyrészt a blokklánc felhasználói által elfelejtett hozzáférési azonosítók és a rossz címre küldött coinok miatt körülbelül 1,5 millió Bitcoin vált elérhetetlenné. Emellett a coinok 45 százaléka már több mint három éve nem mozgott, ami a hosszú távú befektetők növekvő számára utal.

A Bitcoin Bálnák, vagyis a 10.000 darabnál több Bitcoinnal rendelkező nagybefektetők száma is emelkedik, ami szintén csökkenti a tőzsdén elérhető kínálatot. 2020-ban még a teljes kínálat 17 százalékával kereskedtek rövid távon, míg most ez a szám 12 százalék körül van.

A kereslet viszont jelentősen megnőtt. Az Amerikai Tőzsdefelügyelet (SEC) engedélyezése után a Bitcoin ETF-ek jelentek meg a piacon, és eddig körülbelül 837.000 darab Bitcoint halmoztak fel. A MicroStrategy vállalat is jelentős mennyiségű Bitcoint tart, és nem tervezik azok eladását. El Salvador, mint első állam, ahol a Bitcoint hivatalos fizetőeszközként fogadják el, szintén vásárolt a kriptovalutából. A Tether stablecoin vállalat is növelte Bitcoin állományát.

A felezési esemény után a napi új Bitcoin kínálat jelentősen alacsonyabb lesz, mint a fent említett szereplők által felvásárolni kívánt mennyiség. Ez a kereslet-kínálat egyensúlyának megváltozásához vezethet, ami árfolyam növekedést eredményezhet.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kriptovaluták volatilis eszközök, és befektetésük kockázatokkal jár. A piaci árfolyamokat számos tényező befolyásolja, így a befektetési döntéseket alaposan meg kell fontolni.