Hamarosan megkezdődik az Orczy-kertben a katasztrófavédelmi központ építése

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) kiválasztotta a Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ és Katasztrófavédelmi Intézet generálkivitelezőjét az Orczy-kertben, ahol egy közel 25 ezer négyzetméteres, hét emelettel rendelkező épületegyüttes fog megvalósulni.

Az NKE Katasztrófavédelmi Intézetének tervezésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményét 2022 februárjában hirdették ki, amely során az Óbuda Építész Stúdió Kft.-vel kötöttek szerződést. A fejlesztést nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították, és 2023-ban megkezdődött a terület előkészítése, ahol a Természettudományi Múzeum és a Lovarda közötti volt tüdőgondozó, valamint iroda- és raktárépület nagy részét elbontották.

A VIII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő lakóházak kisajátítását tervezi a kormány az egyetem építése céljából, erről egy 2024. április 2-án benyújtott törvényjavaslat számolt be. A fejlesztés ezzel egy újabb lépéssel került közelebb a megvalósuláshoz, hiszen a Közbeszerzési Értesítőben 2024. április 17-én megjelent dokumentum alapján megtalálták az épület kivitelezőjét.

A 33 milliárd forintos beruházás keretében létrejövő épületegyüttes két fő részből áll majd. Az Auditórium épület az előadókat és tantermeket fogja tartalmazni, míg a Katasztrófavédelmi Intézet főépülete három szárnyból áll: az oktatási szárnyban büfé és melegítőkonyha, a Nemzetbiztonsági Intézet oktatási és adminisztrációs tömbje, valamint a KVI oktatói és adminisztrációs irodái kapnak helyet; a kollégiumi szárny; és a tűzoltósági és üzemeltetési szárny, ahol gyakorló tűzoltó őrsöt, pszichikai gyakorlót, tűzvédelmi laboratóriumot is létesítenek, továbbá itt lesznek a parkgondozás, üzemeltetés és épületfenntartás helyiségei is.

Az épületegyüttes különleges szerkezetei között szerepel az épületegyüttes két fő tömegét összekötő, nagy fesztávú kapuboltívvel ellátott üveghíd, a pszichikai gyakorlóteret és a nagy előadóterem nagy fesztávú szerkezetei. Az épület déli homlokzata mentén több mint 7 ezer négyzetméteren kertet alakítanak ki, és a jelenlegi Magyar Természettudományi Múzeum épületének udvarán álló Illés-kutat újraépítik. A Budai Várban található támfalban lévő falikút másolatát is el kell helyeznie a kivitelezőnek a visszaépített kútházban.