Figyelmeztetés szinte az egész országra: zivatarok és kiadós esőzések várhatók

Pénteken az ország jelentős részén esős, zivataros időre kell számítani, helyenként akár 27 fok is lehet, de a hőmérséklet területenként jelentősen eltérhet.

Az ég nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz, azonban az északkeleti területeken többórás napsütésre lehet számítani. Északkeleten és keleten a nap második felében fokozatosan megszűnik az eső, míg a délnyugati részeken ismétlődő jelleggel esőre, záporesőre és helyenként zivatarra kell készülni. A Dunántúlon lokálisan kiadós mennyiségű csapadék is várható.

A keleties szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik, zivatarok környezetében pedig szélerősödés is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 27 fok között alakul, a csapadékosabb délnyugati területeken alacsonyabb, északkeleten magasabb értékeket mérhetünk. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Heves megye kivételével az összes megyében elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben. A zivatarok miatt tizenöt megyében adtak ki figyelmeztetést, ahol a villámlás jelent elsődleges veszélyforrást, de szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében intenzív záporokból és zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Egy nap alatt több mint 20 milliméter csapadék várható Baranya, Somogy, Tolna és Vas megyében, különösen a Dél-Dunántúlon, nyugaton, illetve Bács-Kiskun délnyugati részein, ahol a 24 órás csapadékösszeg 20 mm felett alakulhat péntek délig.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint a hidegfronti hatások miatt fejfájás, keringési panaszok, szívproblémák, vérnyomás-ingadozás, szédülés és rosszullét jelentkezhet. A szelesebb tájakon élők fejfájásos panaszai fokozódhatnak, és ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. Zivatarok idején az asztmások panaszai is felerősödhetnek, ezért ők lehetőleg zárt térben tartózkodjanak. A napos területeken az UV-sugárzás erős lesz, így fontos a bőr megfelelő védelme.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el a https://index.hu/idojaras weboldalra.