Már több mint 6300-an jelezték, hogy külképviseleten szavaznak az EP-választáson

Négy héttel a határidő lejárta előtt már több mint 6300-an jelezték, hogy az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán a 147 külképviselet valamelyikén akarnak voksolni.

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a voksolás napján, június 9-én nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken adhatják le szavazatukat. Ehhez május 31-én 16 óráig kell kérniük a külképviseleti névjegyzékbe vételüket, amit személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján vagy elektronikusan tehetnek meg a www.valasztas.hu vagy a www.magyarorszag.hu honlapon keresztül.

A külföldön szavazóknak a magyar külképviseleteken kell voksolniuk, levélben történő szavazásra nincs lehetőség. A szavazás helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között zajlik, az amerikai kontinens külképviseletein pedig az időeltolódás miatt egy nappal korábban, június 8-án.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján a legtöbben, több mint 650-en a londoni külképviseletet jelölték meg, de jelentős számú szavazó Hágában és Brüsszelben is voksolna. Münchenben és Bernben mintegy 250-en, Stuttgartban és Berlinben pedig kétszázan felettiek a névjegyzékbe vett szavazók száma.

A 2014-es EP-választáson 98, 2019-ben pedig már 134 külképviseleten lehetett szavazni. A 2019-es választás előtti négy héten 5707 személy szerepelt a névjegyzékben, ami a szavazás napjára 20 291-re nőtt.