„Örülünk Magyar Péternek, de nyilván nekünk is vannak kételyeink”

Önkormányzati és európai parlamenti programbemutatót tartott pénteken a Momentum Budapest belvárosában. A párt politikusait az esemény után a közelgő választásokról, a Hegyvidéken elszenvedett előválasztási vereségről és Magyar Péterről is kérdeztük.

A Momentum politikai rendezvénye 2024. április 19-én került megrendezésre, ahol Donáth Anna is részt vett. A párt elnöke és EP-képviselője, Donáth Anna az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt Magyar Péterről és a Demokratikus Koalícióról (DK). Kifejtette, hogy megérti Magyar Pétert, amiért nem akar együttműködni az Óbaloldallal, és a DK-nak is üzent, hogy lelke rajta, ha elutasítja az együttműködést.

Donáth Anna szerint Magyar Péter a Tisza párttal megszólítja azokat a szavazókat, akiknek elege van a folyamatos kétharmados kormányzásból. Úgy véli, hogy Magyar Péter visszaadta az embereknek a remény szikráját, és ezt nem elismerni felelőtlenség és politikai butaság lenne.

A Momentum elnöke kiemelte Cseh Katalin európai parlamenti képviselő munkáját is, aki a 17. legbefolyásosabb EP-képviselőként jelentős eredményeket ért el. Cseh Katalin volt az egyik magyar tárgyalója a jogállamisági mechanizmusnak, és sikerült kiharcolnia az önkormányzatoknak és civil szervezeteknek folyósítható közvetlen forrásokat. Donáth Anna hangsúlyozta, hogy kötelességük a lehető legtöbb forrást a kormány kikerülésével azokhoz eljuttatni, akiknek valójában szánták.

A Momentum elnöke szerint Magyarországnak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez, mert ez lenne a garancia arra, hogy az EU-s forrásokat ne lehessen ellopni. Donáth Anna felelőtlenségnek tartja a választók előrehozott választások illúziójába kergetését, de úgy véli, a NER rendszere megremegett, és ebben a Momentumnak is nagy szerepe volt.

Donáth Anna arról is beszélt, hogy esze ágában sincs beülni a Fővárosi Közgyűlésbe, noha ő szerepel a párt budapesti listájának első helyén. Ezt csak szimbolikus gesztusként tartja, és álláspontja szerint ez a párt egységét fejezi ki.

A Momentum saját listát állít Budapesten, hogy önállóan mérettesse meg magát a fővárosi választáson, és a párt pénteken bemutatta európai parlamenti és önkormányzati választási programját.