Boeing kártérítése az Alaska Air Groupnak és a United Airlinesnak

Az Alaska Air Group 61 millió dolláros beszállítói jóváírást kapott a Boeingtől, míg a United Airlines is jelentős összegű kártérítést vehetett át a 737 MAX 9 repülőgépek földön tartása miatt.

Az Alaska Air Group bejelentette, hogy a Boeing 61 millió dollár értékű beszállítói jóváírást biztosított számukra, amely a 737 MAX 9 típusú repülőgépek ideiglenes földön tartásából eredő veszteségek enyhítésére szolgál. A társaság további 162 millió dolláros készpénzbeli kompenzációt is kapott az év első negyedében a repülőgépgyártótól.

Ez a lépés egy 2024 januári incidensre reagál, amikor egy az Alaska Airlines által üzemeltetett MAX 9-es repülőgépen kabinpanel-robbanás történt menet közben. Az esemény következtében az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal mintegy három hétre 171 gépet állított le. Az Alaska Airlines jelezte, hogy a kapott jóváírásokat fel fogják használni jövőbeli vásárlásokra a Boeingnél.

A Boeing intézkedett a United Airlines kártalanítására is, amely a repülési tilalom miatt szintén veszteségeket szenvedett el. A United Airlines esetében a 737 MAX 9-es repülőgépek ideiglenes forgalomból való kivonása mintegy 200 millió dolláros veszteséget okozott az első negyedévben.