Két gyanúsítottat fogtak el Lengyelországban kémkedés és merénylet miatt

Lengyelországban őrizetbe vettek két személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy támadást hajtottak végre Leonyid Volkov orosz ellenzéki személyiség ellen Litvániában a múlt hónapban. A lengyel állampolgárokra nehezedik a gyanú, hogy egy idegen állam biztonsági szolgálatának munkatársai lehettek.

Gitanas Nausėda litván elnök péntek reggel hozta nyilvánosságra a letartóztatások hírét, és megköszönte Andrzej Duda lengyel elnöknek, valamint mindkét ország bűnüldöző szerveinek az együttműködést. Leonyid Volkov, aki korábban Alekszej Navalnij kabinetfőnöke volt Vlagyimir Putyin elleni elnökválasztási kampányában, szintén köszönetet mondott a lengyel és litván hatóságoknak az elkövetők azonosításáért, ugyanakkor hangsúlyozta a támadás mögött álló teljes parancsnoki lánc feltárásának fontosságát.

Volkovot március 12-én támadták meg otthona előtt Vilniusban, ahol kalapáccsal és könnygázzal súlyos sérüléseket okoztak neki, többek között eltört karát. Litvánia szerint az incidens mögött Oroszország áll. A lengyel rendőrség megerősítette a két gyanúsított őrizetbe vételét, és nyilvánosságra hozta a rajtaütésről készült videofelvételt.

A lengyel Központi Nyomozó Irodája (CBŚP), amely a szervezett bűnözés elleni küzdelemért felelős, az ügyészek elé állította a gyanúsítottakat, és ideiglenes őrizetbe helyezték őket. A vád szerint szervezett csoportban működtek, és egy külföldi ország különleges szolgálatainak utasításait követték.

Saulius Briginas, a litván bűnügyi rendőrség helyettes vezetője, valamint Justas Laucius litván főügyész is megerősítette, hogy a gyanúsítottak lengyel állampolgárok. Jelenleg nem tisztázott, hogy az ügyük kapcsolatban áll-e egy másik lengyel állampolgár őrizetbe vételével, akit azzal vádolnak, hogy az orosz katonai hírszerzésnek dolgozott, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lengyelországi látogatására tervezett merénylet miatt került őrizetbe.