Izrael légicsapást mért Irán egyik katonai repülőterére és újabb bázisok ellen is támadást hajthatott végre

Izrael pénteken légicsapást hajtott végre Irán harmadik legnagyobb városa, Iszfahán melletti katonai repülőtér ellen, melyre Irán nem tervez azonnali válaszcsapást. Az izraeli erők Szíriában is akcióba léptek, és a Teherán által támogatott csoportok vezetői elleni hajtóvadászat tovább folytatódik. Szombaton újabb támadás érte az Irán által támogatott Harakat al Nudzsaba nevű fegyveres csoport bázisát Irakban.

Pénteki nap folyamán Izrael légi csapásokat mért Iszfahán városa közelében található katonai létesítményre. Az incidens kapcsán Irán kijelentette, hogy nem szándékozik azonnali ellencsapást indítani a zsidó állam ellen. A támadások nem korlátozódtak csupán Irán területére, hiszen az izraeli harci gépek Szíriában is bevetésre kerültek.

A közel-keleti térségben folyamatosan zajlanak az események, és Izrael tevékenységei különösen a Teherán által támogatott szervezetek vezetői ellen irányulnak. A helyzet alakulását szorosan figyelemmel kísérjük, és a legfrissebb információkat folyamatosan közöljük. Az izraeli hadműveletek részleteiről és a közel-keleti helyzet alakulásáról további híreket a pénteki hírfolyamunkban olvashatnak vissza.

Szombaton kora reggel egy újabb incidens történt, amikor légitámadás érte az Irán által támogatott Harakat al Nudzsaba nevű fegyveres csoport által használt bázist az iraki Babilon tartományban. A Kalszu katonai bázison történt robbanásban legalább három ember megsebesült. Izraelt tartják felelősnek a támadásért, bár az ország egyelőre nem kommentálta a híreszteléseket.

Az amerikai hadsereg, amely a múltban csapásokat mért Irakban az Irán által támogatott fegyveres csoportokra, közleményben közölte, hogy nem vett részt semmilyen iraki helyszínen végrehajtott csapásban. Az izraeli hadsereg nem kívánt nyilatkozni, de több forrás is a zsidó államnak tulajdonítja a támadást.

A robbanás egy nappal azután történt, hogy Izrael megtámadott egy katonai légi támaszpontot a közép-iráni Iszfahán város közelében – közölte két névtelenül nyilatkozó izraeli és három iráni tisztviselő. Úgy tűnt, hogy ez a támadás volt Izrael első katonai válasza a közel egy héttel ezelőtti iráni támadásra.

A Népi Mozgósító Erők felelősek a Kalszu katonai támaszponton lévő Irán által támogatott dandárért, ahol a támadás történt.