Észak-Korea új fegyvereket tesztelt

Észak-Korea "szupernagy" robbanófejet tesztelt a Hvaszal-1 Ra-3 típusú irányított robotrepülőgéphez, valamint egy új légvédelmi rakétát, amelyekkel egy bizonyos, nem részletezett célt ért el – jelentette be a KCNA állami hírügynökség.

A tesztekkel kapcsolatban a KCNA pénteki közleményében azt írta, hogy a tesztkilövéssel egy bizonyos célt sikerült elérni. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétát teszteljen, azonban a robotrepülőgépek, vagy köznyelvben cirkálórakéták tesztelésére nem vonatkoznak a szankciók.

A kelet-ázsiai ország az elmúlt két évben jelentősen fokozta rakétakísérleteit és retorikáját Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal szemben, amelyeket fő ellenségének tekint. A diktatúra nem közölte, hogy a fegyver indításával milyen konkrét célokat sikerült elérnie.

Az ENSZ szankcióinak kiterjedése a cirkálórakétákra évek óta vita tárgyát képezi, mivel a ballisztikus pályán haladó fegyvereket érintő legfrissebb megkötések 2017-ben születtek meg, amikor már rendelkezésre állt a robotrepülőgépek indítására szolgáló technológia. A Koreai Központi Hírügynökség szerint az újabb rakétakísérletek, amelyek során egy cirkálórakétához való „szupernagy robbanófej erőpróbáját” és a Pyoljji–1–2 új típusú légvédelmi rakéta próbalövéseit hajtották végre, semmi köze nem volt a kialakult helyzethez.

Észak-Korea január vége óta már számos cirkálórakéta-tesztet hajtott végre, és a korábbi alkalmakkor Phenjan olyan cirkálórakétákat tesztelt, amelyekről azt hitték, hogy nukleáris robbanófejek szállítására alkalmasak. A közlések szerint februárban már végrehajtottak egy hasonló tesztsorozatot egy „szupernagy robbanófejjel” ellátott cirkálórakétával, valamint egy új légvédelmi rakétával, ugyancsak a Sárga-tengeren.