Hosszú Covid: új eredmények a vérmintákban

Brit kutatók felfedezték, hogy a hosszú Covid öt jellemző tünete kimutatható a vérből, ami világszerte mintegy 65 millió embert érinthet.

Az Imperial College London tudósai által végzett kutatás során a súlyos Covid-fertőzésen átesett betegek vérmintáit elemezték, és arra jutottak, hogy a hosszú Covidban szenvedők esetében gyulladásos mintázatok mutathatók ki a vérben. Ezek a mintázatok tükrözhetik az egyén által tapasztalt tüneteket, és segíthetnek az orvosoknak a hatékonyabb kezelési módok kidolgozásában.

A hosszú Covid tünetei még a fertőzésből való felgyógyulás után is fennállhatnak, és a becslések szerint a fertőzöttek mintegy tíz százalékát érintheti ez a probléma. Peter Openshaw, a kutatás vezetője szerint a járvány kezdete óta megfertőződött emberek számát figyelembe véve körülbelül 65 millió ember lehet érintett.

A kutatók a vizsgálat során azokat a betegeket vizsgálták, akik legalább hat hónappal korábban kerültek kórházba súlyos koronavírus-fertőzés miatt. A hosszú Covid kialakulása minden fertőzöttnél lehetséges, de különösen azok vannak veszélyben, akik súlyos állapotuk miatt kórházi kezelésre szorultak.

A kutatásban részt vevő 426 beteg közül sokan hosszú távú tüneteket tapasztaltak, míg 233-an teljesen felépültek. A vizsgálat során 368 különböző fehérjét analizáltak a betegek vérplazmájából, amelyek az immunitás és a gyulladás folyamatában vesznek részt.

A hosszú Covidban szenvedő betegek esetében a gyógyultakhoz képest kimutatható volt a vérmarkerek mintázata, ami az immunrendszer folyamatos aktivitására utal. Ezek a markerek többek között a csontvelő mieloid sejtjeiben lévő gyulladásos markerek, valamint a komplementrendszer aktivitását is jelzik.

A tanulmány vezető szerzője, Felicity Liew szerint a komplementrendszer folyamatos aktivitása bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a Covid-tünetek a gyulladás következményei lehetnek.

A kutatók összekapcsolták a vérmarkerek mintázatait bizonyos tünetekkel, amelyek közül ötöt sikerült kimutatniuk:

  • fáradtság,
  • kognitív zavar,
  • szorongás és depresszió,
  • keringéssel kapcsolatos problémák,
  • emésztőrendszeri problémák.

A kutatás eredményei alapján a szakemberek reménykednek abban, hogy a jövőben olyan teszteket és kezeléseket lehet majd kifejleszteni, amelyek elősegíthetik a hosszú Covidban szenvedő betegek gyógyulását.