A bankszámlatulajdonos halála utáni nehézségek és a haláleseti rendelkezés lehetősége

Magyarországon a hagyatéki eljárás akár másfél évig is eltarthat, ami alatt az örökhagyó bankszámlájához az örökösök nem férhetnek hozzá. Ez különösen akkor okozhat problémát, ha a család közös számlájáról van szó, vagy ha az eltemetéshez szükséges összeg is a zárolt számlán található. A Money.hu szerint a haláleseti rendelkezés jelenthet megoldást ezekre a helyzetekre.

A haláleseti rendelkezés egy olyan lehetőség, amelyet a pénzintézetek kínálnak magánszemélyek számára, és lehetővé teszi, hogy a számlatulajdonos előre meghatározza, ki férhet hozzá a számlán lévő összeghez a halála után. Ebben az esetben a rendelkezésre álló összeg nem része a hagyatéki eljárásnak, hanem közvetlenül a megjelölt személyhez kerül. A rendelkezés akkor lép érvénybe, amikor a számlatulajdonos meghal, és a jogosult halotti anyakönyvi kivonattal igazolja a halál tényét a pénzintézet felé. Fontos megjegyezni, hogy a kötelesrész iránti igény még ebben az esetben is felmerülhet az örökösök részéről.

Amennyiben egy bankszámlának több tulajdonosa van, az egyikük halála esetén a számla nem kerül zárolásra. Azonban ha valaki csak a tulajdonos hozzájárulásával rendelkezik bankkártyával, és nem társtulajdonos, akkor a számlatulajdonos halála után nem férhet hozzá a számlához. A pénzintézetek gyakorlata a haláleseti rendelkezéssel kapcsolatban eltérő lehet, ezért minden esetben a saját pénzintézetnél kell érdeklődni a részletekről. Nem minden számlatípusnál lehetséges haláleseti rendelkezést tenni, ezt is a pénzintézetnél kell tisztázni.