A magyar mozi legnagyobb alakjait díjazzák

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó munkásságát ismeri el idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. Az ünnepélyes díjátadóra 2024. június 14-én este kerül sor Balatonfüreden, a Kisfaludy Galériában.

A Magyar Mozgókép Fesztivál keretében, amely 2024. június 12-15. között zajlik majd Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, a díjazottakhoz kapcsolódó filmeket is vetítenek. Ilyen alkotások lesznek például a Kontroll, a Csak szex és más semmi, a Macskajáték és az Angi Vera. A fesztivál közleményében említett Sziget a szárazföldön című klasszikus film frissen restaurált változatát is megtekintheti a közönség, amelyet először a tavalyi cannes-i vetítésen mutattak be.

Elek Judit, aki idén ünnepli 87. születésnapját, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező és forgatókönyvíró, a Balázs Béla Stúdió alapító tagja volt. Az 1967-ben készült Meddig él az ember című dokumentumfilmje, az 1968-as Sziget a szárazföldön és az 1983-as Mária-nap című filmje is bemutatásra került a Cannes-i Filmfesztiválon. A Tutajosok című munkája az Európa-szerte figyelmet kapott tiszaeszlári per témáját dolgozza fel, míg az Ébredés című filmjében saját gyerekkori élményeit vitte vászonra.

Piros Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, már négyéves korában szerepelt színpadon, és a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Várkonyi Zoltán osztályában végzett. A Madách Színház tagjaként 37 évig dolgozott, és több mint ötven filmben és tévéjátékban szerepelt. Az Abigél című tévésorozatban nyújtott alakítása az egyik legismertebb. A fesztiválon a Macskajáték című filmjét vetítik, amellyel egyben Eötvös Péter zeneszerzőre is emlékeznek.

Gulyás Buda, Balázs Béla-díjas operatőr és egyetemi tanár, a Linda, az Angyalbőrben, a Família Kft., valamint a Hamis a baba és a Három testőr Afrikában című filmek operatőre volt. A fesztiválon a Csak szex és más semmi című filmjét nézhetik meg a látogatók.

Selmeczi György, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester és operarendező, aki Kolozsváron született, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult. Mintegy hatvan film zenéjét jegyzi, köztük az Angi Vera, a Megáll az idő, az Idő van és a Szirmok, virágok, koszorúk című alkotásokét. A fesztiválon az Angi Vera vetítésével tisztelegnek előtte.

Deimanik Tamásné Baba, Balázs Béla-díjas fénymegadó, olyan filmek fényelésében vett részt, mint a Ripacsok, az Örökség, a Kopaszkutya, a Dögkeselyű, a Könnyű testi sértés, a Szirmok, virágok, koszorúk, az Idő van, a Roncsfilm, a Csinibaba, a Valami Amerika vagy A martfűi rém. A fesztiválon a Kontroll című filmjét vetítik.

A Magyar Mozgókép Fesztivál a magyar film ünnepe, amely különleges élményt nyújt a közönségnek és pezsgő találkozóhelyet a magyar filmeseknek. A legújabb magyar alkotásokkal, izgalmas sztárokkal és felejthetetlen moziélményekkel várja a látogatókat a Veszprém-Balaton régióban.