Vitézy Dávid 101 pontos programot hirdet és támogatást kap Brenner Kolomantól

Vitézy Dávid, a főpolgármesteri székért induló jelölt, hivatalosan is elindította kampányát a Fonó Budai Zeneházban, ahol bemutatta részletes programjának rövidített változatát, és most Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok jelöltjének támogatását is élvezi.

Egy hónappal azután, hogy bejelentette főpolgármesteri ambícióit, Vitézy Dávid programot hirdetett. A kampánynyitó eseményt, amelyen az LMP elnöke, Ungár Péter is részt vett, élőben közvetítette a hvg.hu. A rendezvényen levetített kampányvideóban Vitézy arról beszélt, hogy pártpolitikai falakba ütközött, ezért döntött úgy, hogy a közép felől próbálkozik.

Beszédében Vitézy üdvözölte a sajtó képviselőit és hangsúlyozta, hogy a programbemutatón örömmel látják az újságírókat, ami Szentkirályi Alexandra kampánynyitójával ellentétben áll. Kiemelte, hogy Budapestet a pártpolitikai harcok helyett fejleszteni kellene, és bírálta a városban kialakult panaszkodó, lájkvadász légkört. Programjának címét is ennek fényében választotta, és arra kérte támogatóit, hogy minden pontját számon kérjék rajta.

A főpolgármester-jelölt szerint Budapestet a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely és a kormány pártpolitikai csataterévé tette, ahol a kormány Budapest-ellenes minisztériumot hozott létre Lázár János vezetésével, és leállított minden forrást, hogy vidéken szavazatokat gyűjtsön. Vitézy szerint Karácsony Gergely örömmel hirdette meg, hogy a kormány éppen mit vett el és mit akadályozott meg, és ezzel lájkokat gyűjtött, miközben Budapest nem fejlődött.

Vitézy a lakhatási válság megoldását kiemelten fontosnak tartja, és vállalja, hogy az első főpolgármesteri ciklusban 10 ezer új szolgálati és bérlakás építésének áll neki Budapesten. Kritizálta, hogy a Fővárosi Önkormányzat bérlakásállománya nem nőtt a ciklusban, és a rozsdaövezeteket lakásépítésre kellene használni, nem pedig felhőkarcolókra és luxusbevásárlóközpontokra. Ígéretei között szerepel a panelházak felújításának és energetikai korszerűsítésének lendületbe hozása is, amit lakhatási és zöld ügyként is kezel.

Vitézy Dávid március 19-én jelentette be, hogy elindul a főpolgármesteri helyért a 2024-es önkormányzati választásokon. A jelöltet a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és az LMP támogatja. Bejelentésekor öt "súlyos problémát" nevezett meg a fővárossal kapcsolatban, többek között a megfizethető lakások hiányát, a közösségi közlekedés minőségét, az egészségügyi ellátás színvonalának romlását, a közterek "otthonosságának" hiányát, valamint a körúton túli Budapest elhanyagolását.

A Fidesz Szentkirályi Alexandrát, a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely újrázását pedig a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd támogatja. A Jobbik – Konzervatívok Brenner Kolomant, a Mi Hazánk Mozgalom pedig Grundtner András személyében állít jelöltet. Azonban Brenner Koloman bejelentette, hogy felfüggeszti kampányát és támogatását Vitézy Dávidnak ajánlja, arra kérve támogatóit, hogy a főpolgármester-választáson Vitézyt támogassák.

Brenner Koloman hangsúlyozta, hogy Vitézy Dávid személye és szakmai elhivatottsága garancia lehet arra, hogy a polgárok valódi problémáit meghallva, és nem a pártközpontokból diktált megoldásokkal álljon elő. A Jobbik-Konzervatívok jelöltje szerint több közös pont is van a programjaikban, például a méltányos autóhasználat, a közbiztonság javítása, a külső kerületek erőteljesebb megjelenítése a fővárosi politikában, a korrupciós ügyek kivizsgálása, valamint a bérlakások építése a mini-Dubaj helyett.

Bár Vitézy Dávid hivatalosan nem a Fidesz jelöltje, vannak arra utaló jelek, hogy a kormányoldalnak is ő a favoritja, a propaganda nem támadja, és a tavalyi választásirendszer-módosítás haszonélvezője is lehet – vélekedett László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Brenner Koloman visszalépésével kapcsolatban leszögezte, hogy döntése Vitézy Dávidról és a programokról szól, és nem pártközpontokból irányított szekértáborok adják a főpolgármestert, hanem egy polgári értékrend szerint működő, a budapesti polgárokért és a közjóért dolgozó városvezető legyen. Az EP-választáson pedig mindenkit arra buzdít, hogy Róna Péterre és a Jobbik-Konzervatívok listájára szavazzon.

A legfrissebb felmérések szerint a budapestiek jelentős része a Karácsony Gergely vezette DK-MSZP-Párbeszéd listára tervez szavazni a közelgő önkormányzati választásokon, míg a Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz-KDNP lista a második helyen áll. Vitézy Dávid vezette LMP és civilek közös listáját a válaszadók 15 százaléka jelölte meg, ami a harmadik legnagyobb támogatottságot jelenti. A Momentum listájára viszont csupán a válaszadók 4 százaléka tervez szavazni, ami jelentős visszaesést mutat a párt korábbi budapesti támogatottságához képest.