Elektromos autók parkolási tilalma mélygarázsokban: bírósági döntés született

Egy németországi elektromos autó tulajdonos bírósághoz fordult, miután megtiltották számára, hogy járművét a saját lakótömbjének mélygarázsában parkolja, és a wiesbadeni kerületi bíróság meglepő ítéletet hozott az ügyben.

Egy lakástulajdonos-szövetség az elektromos autók nagyobb tűzveszélye miatt döntött úgy, hogy megtiltja azok parkolását bizonyos társasházak mélygarázsában. A lítium-ion akkumulátorok meggyulladása esetén a tűzoltóknak speciális konténerbe kellene helyezniük az égő járművet, ami nem megoldható a mélygarázsokban. A döntés ellen a tulajdonos jogi lépéseket tett.

A bíróság az elektromos autó tulajdonosoknak kedvező ítéletet hozott, kiemelve, hogy a lakástulajdonosoknak törvényes joguk van töltőállomást telepíteni és használni. Az ítélet szerint a mélygarázsban való parkolás tilalma ellentmondana a társasházi törvények nemrégiben bevezetett reformjának, és a nagyobb tűzveszély önmagában nem elegendő indok a tilalomra.

Más helyzet áll fenn a közparkolók és kereskedelmi egységek mélygarázsainál, ahol az üzemeltetők saját szabályokat alkothatnak, és elméletben megtilthatják az elektromos és hibrid autók parkolását. Azonban a média eddig nem számolt be arról, hogy bármely pláza vagy közparkoló fenntartója élni akart volna ezzel a lehetőséggel.