Vitézy Dávid főpolgármester-jelölti programjának bemutatása

Péntek délelőtt Vitézy Dávid, az LMP támogatásával induló főpolgármester-jelölt, bemutatta választási programját, amely számos újítást ígér Budapest számára.

Vitézy Dávid a sajtó képviselőinek jelenlétében tartott programbemutatóján kritikát fogalmazott meg a jelenlegi városvezetés és a kormány felé, hangsúlyozva, hogy Budapest a pártpolitikai csatározások áldozata lett. Saját magát középutas jelöltként pozicionálta, aki a politikai sárdobáláson kívül áll.

A főpolgármester-jelölt programja a "Sokkal több van ebben a városban" szlogen köré épül, amely 101 pontból áll, és a fővárosiak javaslatait is magában foglalja. A programot 12+1 pontban is összefoglalta, amelyek között szerepel a szakemberekkel történő városirányítás, új bérlakások építése, a BKK-rendészet létrehozása, a külvárosi csomópontok rendbetétele és akadálymentesítése, valamint új villamosvonalak építése.

Vitézy beszédében bírálta Karácsony Gergely főpolgármester és Lázár János közlekedési miniszter munkáját, kiemelve, hogy az elmúlt években Budapestet az elszalasztott lehetőségek jellemezték, és a város nem haladt előre. A jelölt szerint a fővárosnak nincs újabb öt éve a jelenlegi politikára.

A programban szereplő kulcsfontosságú tervek között említést tett tízezer új szolgálati- és bérlakás építéséről a rozsdaövezeti területeken, a közszolgáltatásban dolgozók lakhatási helyzetének javítása érdekében.

A közlekedés terén Vitézy öt új villamosvonalat, a nagyobb közlekedési csomópontok felújítását, száz új villamos beszerzését, a buszflotta harmadának elektromossá tételét, valamint a biciklis infrastruktúra fejlesztését tervezi. A HÉV-vonalak felújítását és a járművek cseréjét is célul tűzte ki.

A Rákóczi út felújítását, a hétvégi éjszakai metrózást, az ingyenes kisállat- és kerékpárszállítást, a BKK-rendészet bevezetését, valamint a parkolási rendszer központosítását is programjába foglalta.

Az egészségügy terén Vitézy azt ígéri, hogy a főpolgármesterként harcolna azért, hogy a budapesti lakcímkártyával rendelkezők bármelyik sürgősségi osztályon ellátást kapjanak, és szorgalmazná a várakozási idők csökkentését.

A kultúra terén minden budapesti 10 ezer forintos kultúrkupont kapna, a fővárosi fürdők jegyárait csökkentenék a helyiek számára, és védett idősávokat vezetnének be, amikor csak a helyiek és vendégeik használhatnák a fürdőket.

Végül, de nem utolsósorban, a minőségi turizmus fejlesztése érdekében Vitézy a zenei élet fellendítését és az év kulturális kerülete rendszerének bevezetését tűzte ki célul.

A programbemutatón Vitézy Dávid kiemelte, hogy a városfejlesztési tervek között szerepel a Rákóczi út és a Kossuth Lajos utca teljes keresztmetszetében történő megújítása, elsősorban uniós forrásból. A Honvéd kórház sürgősségi részlegén tapasztalható hosszú várakozási időkre reagálva kijelentette, hogy ki fog állni a budapestiekért, hogy bármelyik kórházban kapjanak ellátást, ha budapesti lakcímkártyájuk van.

A közlekedési infrastruktúra fejlesztése mellett Vitézy Dávid a buszhálózaton 24 órás üzemet vezetne be a gerinchálózaton, és az elektromos buszflotta harmadát öt éven belül megvalósítaná. A kerékpáros közlekedés egyes elemeit felülvizsgálná, a Bubit pedig kiterjesztené a külsőbb városrészekre is.

A főpolgármester-jelölt az egységes parkolási rendszer bevezetését is vállalta, mivel jelenleg a feladatot méregdrágán magánszolgáltatók végzik. A budapesti úthálózat felújítási léptékét megtízszerezné, és összesen 350 kilométernyi közút felújítására tett ígéretet.

A kultúra terén a Zsigmondy kártya kedvezményeit kiterjesztené, hogy a külföldi turisták által használt fürdőket csökkentett árakon a helyben élők is igénybe vehessék. A Rác és Király fürdő megújítási kálváriájának végére is pontot tenne.

Vitézy Dávid újra nyitná a Vidámparkot, befejezné a Biodómot, és megújítaná a Népligetet, a Népszigetet, a Belvárosi Duna-partot és a csepeli közparkot. A Duna-part legszebb helyein dokkoló szállodahajókat eltávolítaná, hogy a látványt a budapestiek is élvezhessék. A vasúthálózat fejlesztésére is nagyobb hangsúlyt fektetne, elővárosi közlekedést biztosítva a budapestiek számára.

Az alapítványi egyetemek kuratóriumában a Vitézy-féle városvezetés is helyet kérne, és küzdenének az oktatók béremeléséért. A főváros gazdasági fejlesztésével kapcsolatban elmondta, mindent meg fog tenni azért, hogy Budapest hozzáférjen a várost megillető uniós forrásokhoz és azért is dolgozni fog, hogy a kormány és a főváros együtt tudjon működni.

Új elemként programjába illesztette az állatvédelem terén egy új állatvédelmi központ és menhely létrehozását.

Tegyük Budapestet a térképre, legyünk versenyképesek a régió nagyvárosaival!

– adott lendületet Vitézy az április 20-án hivatalosan is megkezdődő kampányának.