Orbán: A NATO is belecsúszik az orosz-ukrán háborúba

Orbán Viktor szerint Európa vezetői és polgárai egyaránt érzékelik a világ veszélyességét, és attól tartanak, hogy a közel-keleti konfliktus továbbterjedhet. A miniszterelnök úgy véli, mindenki jobban járna, ha sikerülne lenyugtatni a közel-keleti helyzetet, az ukrán háborút azonban másképp kell kezelni.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban adott péntek reggeli interjújában beszélt arról, hogy az orosz-ukrán háború egyik fejezete lezárult, de úgy látja, a NATO lassan belecsúszik a konfliktusba. Kiemelte, hogy Magyarország nem vesz részt a háborúban, amíg nemzeti kormány áll a vezetésében.

A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy minden alkalommal azon dolgozik, hogy Magyarország ne veszítse el az őt megillető pénzt, amely véleménye szerint nem Ukrajnában kellene landoljon. Orbán szerint minél kevesebb pénzt kellene Ukrajnának adni, mivel az európai középosztály szenved, és gazdasági szempontokat is említett. Hozzátette, hogy a háborúnak a csatatéren nem lesz vége, és Európának gazdasági gondjai is vannak, így az európai emberek a béke felé fogják nyomni a saját kormányaikat.

Hosszú idő után Orbán ismét ellátogatott a rádió stúdiójába, ahol a kegyelmi ügy kirobbanása óta ritkán szólalt meg. Az elmúlt 14 évben megszokott volt, hogy péntekenként ad interjút, de idén ez csak négy alkalommal történt meg.

Brüsszelben tartózkodott keddtől csütörtökig, ahol részt vett a Nemzeti Konzervatív Konferencián (Natcon), és örömét fejezte ki, hogy még szabadon beszélhetnek Brüsszelben. A konferencia helyszínét többször meg kellett változtatni, és a rendőrség is megjelent egy polgármesteri tiltó határozattal, de a bíróság döntése értelmében a második napi programot zavartalanul megtarthatták. A Brüsszelben történtek legsúlyosabb része, hogy a konferenciának helyet adó szállodában megfenyegették a catering céget.

A Fidesz délután fogadja el az úgynevezett „Választási Manifesztumot” az európai parlamenti választásokra készülve, amely a június 9-i választás tétjét fogja körülírni. Menczer Tamás kommunikációs igazgató a Facebookon jelentette be, hogy a manifesztumot április 19-én, pénteken délután fogadják el a Fidesz kampánynyitóján, ahol Orbán Viktor, Szijjártó Péter külügyminiszter és Deutsch Tamás EP-listavezető is felszólalnak.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban kifejtette, hogy a szólásszabadság rossz bőrben van Európában, az egyetemek, a média és a politikusok egyszínűvé váltak. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nélkül ma nincsen szólásszabadság Európában, és hogy a NatCon konferencián is megfenyegették a szervezőket. Nyugat-Európában egy vélemény úthenger uralkodik, és ha a véleményed eltér a központi véleménytől, veszélybe kerülhet az állásod.

A miniszterelnök szerint a Közel-Kelet háborús zónává alakul Izrael és Irán konfliktusa miatt, és mindenki attól retteg, hogy ez a konfliktus átcsaphat egy államok közötti háborúvá. Az iráni légicsapások és a hajnalban történt izraeli válasz is ebbe az irányba viszik az eseményeket. Orbán kiemelte, hogy a helyzet rendkívüli fegyelmezettséget igényel, nem lehet kapkodni, stratégiai nyugalomra van szükség.

Ukrajna esetében Orbán szerint százezerszámra halnak meg emberek, és bár ez borzalmas, ez nem Magyarország háborúja, hanem egy szláv háború. Brüsszelben ezt máshogy látják, ott a kezdetben sisakokat küldtek, most pedig arról beszélnek, hogy vesztésre állnak a saját háborújukban. A NATO is kezd belecsúszni a háborúba, de ameddig nemzeti kormány van Magyarországon, az ország nem fog így tenni.

A migráció kapcsán Orbán Viktor kifejtette, hogy nem szerencsés, ha egy politikus fixáltnak tűnik egy témában, de egy másik konferencián felolvasta a "Soros tervet", ami létezik és Soros György 2015-ben írta. Ennek első pontja, hogy minden évben egymillió migránst kell beengedni, hitelt kell felvenni és a migránsok számára biztonsági zónákat kell létrehozni, hogy biztonságban eljuthassanak Európába. Orbán szerint ez történik, és az európai vezetők nem akarják megállítani a migrációt. Szerinte a kulcskérdés az, hogy hol kell várakozni ahhoz, hogy beléphessen egy menekült Európába, ami szerinte Európán kívül kellene, hogy legyen.

Orbán beszélt a mezőgazdasági helyzetről is: amíg nem volt háború, nem volt ukrán gabona-dömping sem.

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban. Svájc örömmel tekint az uniós magyar soros elnökség elé, és kész a legszorosabb együttműködésre a fél éves közös munka során. A svájci elnök az ukrajnai háború kapcsán bemutatta a júniusban Svájcban megtartandó békekonferenciával kapcsolatos elképzeléseit, és Orbán Viktor elmondta: Magyarország minden békekezdeményezést támogat, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a béketárgyalásokat azonnali tűzszünetnek kell megelőznie.