A német termelői árak csökkenése az olcsó energia hatására

Éves összevetésben 2,9 százalékkal csökkentek a németországi termelői árak idén márciusban, amit elsősorban az alacsony energiaáraknak köszönhetnek.

A Destatis adatai szerint ez már a kilencedik egymást követő hónap, amikor éves szinten csökkenést regisztrálnak a termelői árakban. Az energiaárak jelentős, 7 százalékos csökkenése volt a fő tényező, különösen a gáz és a villamos energia árának 15,4, illetve 12,6 százalékos mérséklődése emelhető ki. Ezzel szemben a brandenburgi Falkensee-ben egy iskolában történt aeroszol szóró kiömlése miatt a gázszolgáltatóval is konzultálni kellett, mivel eleinte gázszivárgásra gyanakodtak, de kiderült, hogy az iskola területén nincs gázvezeték.

Az energiaárakat nem számítva a termelői árak 0,8 százalékkal maradtak el a tavaly márciusi szinttől, míg a köztes termékek árai 3,7 százalékkal voltak alacsonyabbak. A nem tartós fogyasztási cikkek ára 0,3 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 1 százalékkal, a beruházási javaké pedig 2,8 százalékkal nőtt, az élelmiszerárak viszont 0,3 százalékkal csökkentek.

A februári hónaphoz képest márciusban 0,2 százalékos növekedést mutattak a termelői árak, ami enyhe emelkedést jelent a februári 0,4 százalékos csökkenés után. Az események nem befolyásolták a termelői árak alakulását, de a Falkensee-i iskolai incidens rávilágított a biztonsági intézkedések fontosságára az ilyen létesítményekben.