Visszatért a Kínai Nagydíj, rögtön két bizarr edzésmegszakítással és izgalmas sprintkvalifikációval

Meglepetésre Lance Stroll volt a leggyorsabb a Forma-1 Kínai Nagydíjának egyetlen szabadedzésén, de az időmérőn és a sprintkvalifikáción Lando Norris szerezte meg az első rajtkockát az esőben véget ért pénteki nap végén. Az öt év után visszatérő sorozat sprintversenye miatt ez volt az egyetlen gyakorlási lehetőség a versenyzők számára.

A szabadedzés kezdete után nem sokkal, mindössze negyed óra elteltével, egy váratlan esemény miatt piros zászlóval kellett megszakítani a gyakorlást. A hetes kanyar kerékvetője mögötti füves terület hirtelen lángra lobbant. Az incidens után az újraindítás következett, de ekkor már csak negyven perc maradt a csapatoknak, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az időből. Az időmérőn és a sprintkvalifikáción is hasonló incidens történt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerint alighanem az autók szikrájának következtében kapott lángra a gyep mind a két alkalommal.

A versenyzők igyekeztek kihasználni a rövid időt, és a szabadedzés végén Lance Stroll állt az élen, Oscar Piastri és Max Verstappen következett a sorban. Az időmérőn azonban Lando Norrisé lett az első rajtkocka a sprintfutamon, miután toronymagasan a legjobb időt autózta. Lewis Hamilton indulhat a második helyről, Fernando Alonso a harmadikról, míg Max Verstappen negyedikként végzett.

Pierre Gasly azonban nem volt elégedett a rövid gyakorlási idővel, és csalódottságát fejezte ki a csapat irányába, mondván: "Srácok, ez elfogadhatatlan. Nem tudtam meg semmit, abszolút semmit." Az időmérőn a vizes pályán csúszkáló autók között Charles Leclerc megpördült és a falat is eltalálta, megsérült az első szárny a Ferrarin.

A sprintkvalifikáció izgalmasan alakult, Hamilton autózott először két percen belüli időt, amit aztán az utolsó pillanatokban közel másodperccel túlszárnyalt Norris. Az idejét előbb törölték, majd visszakapta, így a McLaren versenyzője indulhat az élről szombaton. A sprintkvalifikációt az első szakaszt követően negyed órára félbe kellett szakítani, mivel lángba borult a pálya melletti fű egy része.

A hétvége további programja a sprintidőmérővel folytatódik, amelyet szombaton tartanak meg, és ezen a napon kerül sor a szokásos időmérőre is. A hétvége csúcspontja a vasárnapi főfutam lesz. A sprintkvalifikáció eredménye alapján a rajtsorrend a következő:

    1. sor: Lando Norris (brit, McLaren), Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
    1. sor: Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin), Max Verstappen (holland, Red Bull)
  • További sorok: a teljes rajtsorrend az cikkben található.

A hazai közönség kitörő ovációval fogadta Csou Kuan-jüt, a Saubert versenyzőjét, aki azzal okozott meglepetést, hogy bejutott a harmadik szakaszba. Az utolsó etapot esős időben teljesítették, amely miatt mintegy fél percet „lassult” a pálya, az autók pedig összevissza csúszkáltak az aszfalton.

A további program

szombat

  • sprintfutam 5.00
  • időmérő edzés 9.00

vasárnap

  • futam 9.00

Az M4 Sport élőben közvetíti a versenyeket.