Zsebtolvaj segítette győzelemhez a kosarasokat

A Dallas Mavericks csapata előnybe került az NBA rájátszásának első körében, miután legyőzte a Los Angeles Clippers csapatát, ezzel 3–2-es vezetést szerezve a párharcban. A Boston Celtics pedig már bejutott a keleti főcsoport elődöntőjébe, miután kiütötte a Miami Heatet.

A Dallas Mavericks csapata jól áll az NBA rájátszásának első körében, hiszen csütörtökre virradóra fölényesen győzte le a Los Angeles Clippers csapatát az ötödik meccsen, ezzel 3–2-es vezetésre tett szert a négy győzelemig tartó párharcban. A hazai pálya előnye nem bizonyult döntőnek, hiszen az öt mérkőzésből hármat az idegenben játszó csapat nyert meg. A legutóbbi találkozón a Crypto.com Arenában a Mavericks a sérült Kawhi Leonard nélkülöző Clippers csapatát múlta felül.

A texasiak győzelmében fontos szerepet játszott Kyrie Irving, aki zsebtolvajként, azaz pickpocketként szemtelen labdalopásokkal járult hozzá a sikerhez. Irving emellett no look pass-szal, azaz a balra nézek, jobbra passzolok jellegű látványos megoldásokkal is hozzájárult a csapat teljesítményéhez, amelyet Derrick Jones Jr. zsákolással fejezett be.

Irving a bemelegítés során kisfiától kapott egy forintos labdát, ami szintén emlékezetes pillanatot jelentett a meccs előtt. A Mavericks fölényét jelzi, hogy a meccs végén már csak 5:39 perc volt hátra, amikor Jason Kidd edző leültette legjobbját, Luka Doncicot, aki ekkor már 35 pontot, 7 lepattanót és 10 gólpasszt jegyzett. Doncic az előző, otthon elvesztett meccs után ígéretet tett arra, hogy kiköszörüli a csorbát, és ezt az ígéretét betartotta.

A keleti parton a Boston Celtics a Miami Heatet búcsúztatta, így már a második körben találhatják magukat. A Celtics a párharcot 4–1-re nyerte meg.

NBA, rájátszás, 1. kör

Keleti főcsoport

Boston Celtics–Miami Heat 118–84. A legjobb dobók között D. White és J. Brown 25-25 pontot értek el, Hauser 17, Tatum 26 pontot szerzett 12 lepattanóval, Jrue Holiday pedig 10 pontot dobott, míg a Heat részéről Adebayo 25, Herro 15, Martin és Bryant 10-10 pontot szereztek.

Nyugati főcsoport

Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 123–93. A Mavericks részéről Doncic 35 pontot, 7 lepattanót és 10 gólpasszt jegyzett, Kleber 15, Irving és Hardy 14-14, Jones és Lively 12-12 pontot szereztek, míg a Clippers oldalán George és Zubac 15-15, Mann és Hyland 11-11 pontot dobtak.

A Mavericks összesítésben 3–2-re vezet a párharcban.

(Borítókép: Kyrie Irving az LA Clippers ellen a Crypto.com Arénában 2024. május 1-jén Los Angelesben, Kaliforniában. Fotó: Ronald Martinez / Getty Images)