Hrutka János: A jövőt építő edző miért a 36 évesnek ad bizalmat, és nem a 20 évesnek?

Az NB I utolsó fordulói mindig is izgalmakat tartogattak, de az idei szezon különösen sok kérdést vet fel a szakma és a szurkolók körében. Az Újpest FC, amely 1885 óta számos sikert ért el, és több aranykorszakot is megélt, a 2023–2024-es bajnokság 31. fordulójában 7–0-ra győzte le a Diósgyőrt, majd a következő fordulóban 3–0-ra kikapott a Kecskeméttől, ami elegendő volt a bennmaradáshoz.

Az Újpest dicső múltja és a húsz bajnoki cím mellett az utóbbi 25 évben csupán néhány kupasiker jutott nekik. A klub hagyományai és legendái új sikerekért kiáltanak, de a jelenlegi helyzetben a csapat teljesítménye és kommunikációja sok kérdést vet fel.

A Diósgyőr vezetőedzője, Vladimir Radenkovics a budapesti mérkőzés előtt nyilatkozatot tett arról, hogy a hátralévő mérkőzéseken lehetőséget szeretne adni azoknak a játékosoknak, akik kevesebb időt töltöttek a pályán. Ez a nyilatkozat azonban sokak számára nem volt meggyőző, tekintettel arra, hogy a Diósgyőr már biztosította helyét az első osztályban, és a nyilatkozat időzítése is kérdéseket vetett fel.

Az Újpest elleni mérkőzésen Radenkovics hat helyen változtatott a kezdőcsapaton, és a védekezésben kísérletezett a legtöbbet. A 36 éves Braniszlav Danilovics kapott bizalmat a kapuban a 20 éves Tóth Balázzsal szemben, ami ellentmond annak az elképzelésnek, hogy a jövőre építő edző a fiatal tehetségeket részesíti előnyben.

Az Újpest elleni vereség után a Kecskemét könnyedén győzte le az Újpestet, ami alátámasztotta a csapat gyenge teljesítményét. Az Újpest 65 kapott gólja és a 37 pontja a legrosszabb teljesítmény a 12 csapatos bajnokság bevezetése óta, és a Ferencváros elleni utolsó fordulóban valószínűleg nem tudják majd növelni pontjaik számát.

A Diósgyőr és a Ferencváros mérkőzése előtt Radenkovics már a legerősebb összeállításban ígérte a csapatot, ami szintén ellentmondásos volt az előző heti nyilatkozatához képest. A Ferencváros domináns játéka ellenére nem tudott nyerni, ami a Diósgyőr korábbi teljesítményével szemben állt.

Az Újpest esetleges kiesése nagy veszteség lett volna a magyar futball számára, de a csapat megőrizte helyét az első osztályban. A Diósgyőr a következő fordulóban a Fehérvár ellen is beleszólhat az ezüstérem sorsába, és a Kisvárda is folytathatja kiváló teljesítményét Pakson. Ha minden csapat hasonló hozzáállást tanúsítana, akkor a magyar futball tisztább képet mutathatna.

A szerző 24-szeres válogatott labdarúgó, játékosként a Ferencvárossal háromszor, míg a német Kaiserslauternnel egyszer nyert bajnokságot.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

(Borítókép: A labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában játszott Diósgyőri VTK - Ferencvárosi TC mérkőzés a Diósgyőri Stadionban 2024. május 11-én. Fotó: Vajda János / MTI)