Egy meccsre tiltották el a magyar jégkorong-válogatott kulcsemberét, majd váratlan vereség Románia ellen

Egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott Sofron István, így nem léphetett pályára a Románia elleni mérkőzésen a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokságon, ahol a magyar csapat váratlan vereséget szenvedett.

A Magyar Távirati Iroda szerint a torna fegyelmi bizottsága szerda délelőtt hozta meg a döntést, miután felvételről megvizsgálták a magyar válogatott csatárának térdelését a keddi, dél-koreaiak elleni, 6–2-es győzelemmel zárult mérkőzésen.

Sofron, aki a 17. percben vezetést jelentő gólt szerzett, egyik ellenfelével ütközött a pálya középső részén, és a videózást követően kapott végleges kiállítást. A szabályok szerint már nincs automatikus eltiltás ilyen büntetés esetén, a szankciókról általában a következő napon döntenek.

"Sajnos nem játszhatok ma, mert egy meccs eltiltást kaptam" – nyilatkozta szomorúan Sofron az MTI-nek.

A csatár számára a mérkőzés különös jelentőséggel bírt volna, hiszen ő maga csíkszeredai születésű, és szülővárosának csapatában szerepel, az ellenfélnél pedig számos barátja és klubtársa játszik. "Mindig egy plusz érzelmi töltet, ha székelyek találkoznak" – említette meg kedden az MTI-nek.

A magyar csapat két forduló után százszázalékos teljesítménnyel állt, míg a 17 erdélyi magyar játékossal felálló román válogatott két 6–1-es vereséget szenvedett el. Azonban a harmadik fordulóban a magyar válogatott 2-1-es vereséget szenvedett a román csapattól, amely így meglepetésre legyőzte a magyarokat. A magyar gólt Hári János szerezte az 56. percben, de a románok két góllal válaszoltak, és így ők kerültek ki győztesen a mérkőzésből.

A vereség után a csapat hangulata és a szövetségi kapitány, Don MacAdam iránti elégedetlenség is nyilvánvalóvá vált. Galló Vilmos csatár kifakadása a mérkőzés után sokkolta a közvéleményt: "Sajnos a szövetségi kapitány egy bohóc, nem tudok ezzel mit csinálni. Próbálom a szívemet-lelkemet kiadni a meccseken, de minden egyes mérkőzésen csak próbál levinni a mélybe" – mondta az M4 Sportnak. Bálizs Bence kapus is utalt a nehéz hangulatra: "Kicsit nehéz volt meccs előtt, mert nem volt jó a hangulat az öltözőben." Hári János is megerősítette, hogy vannak gondjaik, de hozzátette: "Megpróbálunk csapatként összeállni, és a legjobbat nyújtani."

A magyar válogatott a csütörtöki szünnap után majd a házigazda Olaszországgal találkozik pénteken 19.30 órától, ahol lehetőség nyílik a javításra.

Jégkorong, divízió I/A-világbajnokság, 3. forduló:

  • Magyarország–Románia 1–2 (0–0, 0-0, 1-2)
  • a magyar csapat gólszerzője: Hári (56.)

A magyar válogatott további programja:

  • péntek: Magyarország–Olaszország 19.30
  • szombat: Magyarország–Szlovénia 19.30

A magyar válogatott korábbi mérkőzései:

  • Magyarország–Japán 3–1
  • Magyarország–Koreai Köztársaság 6–2

fg