Biden és a kannibálok: a nagybácsi rejtélye

Joe Biden amerikai elnök egy pittsburghi kampánygyűlésén említette meg, hogy nagybátyját, Ambrose J Finnegan hadnagyot, aki a II. világháborúban lezuhant Új Guinea felett, állítólag kannibálok fogyaszthatták el. Azonban a hivatalos dokumentumok nem támasztják alá ezt az állítást, és egy túlélő beszámolója szerint a gép motorhiba miatt zuhant a tengerbe.

Biden elnök szerint nagybátyja, akit "Bosie bácsiként" emlegetett, gépét lelőtték, és a holttestét soha nem találták meg, mivel az eset a kannibálok által lakott területen történt. Ezzel szemben a hivatalos jegyzőkönyvek szerint a gép motorhibája miatt csapódott a tengerbe, és nem említik, hogy lelőtték volna vagy hogy kannibálokhoz köthető lenne a történtek.

A pápuai közösség reakciója Michael Kabuni, a University of Papua New Guinea oktatójának szavaival volt érzékelhető, aki a Guardiannek nyilatkozva kifogásolta Biden kijelentését. Kabuni szerint bár Pápua-Új Guineában valóban előfordult az emberevés, annak megvolt a maga kontextusa, és nem volt megszokott gyakorlat. Az oktató említette, hogy a második világháború után 79 ezer amerikai katonai holttest maradt eltűntnek nyilvánítva, és felvetette a kérdést, hogy vajon Biden szerint mindegyiküket megették-e.

Allan Bird, pápua új-guineai Kelet-Sepik tartomány kormányzója szerint Biden valószínűleg gyermekkorában hallotta ezt a történetet a szüleitől, és azóta is megmaradt benne. Bird maga nem érezte magát megbántva, és csak nevetett a megjegyzésen. Elemzők azonban szerint Biden megjegyzései megalapozatlanok és szerencsétlenek voltak, különösen egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok a kínai befolyást próbálja ellensúlyozni a térségben.

Kabuni kifejtette, hogy a múltban egyes közösségek valóban gyakorolták a kannibalizmust, de csak meghatározott rituális körülmények között és célból, és nem azért, mert éhesek voltak, és nem volt mit enniük. Például egyes közösségekben tiszteletből megették az elhunyt rokonokat, hogy megakadályozzák a testük elbomlását. Kabuni hangsúlyozta, hogy nem ettek meg csak úgy bármilyen fehér embert, aki leesett az égből.