Izraeli támadások Iránban: Feszültség a Közel-Keleten

Péntek reggel Irán harmadik legnagyobb városa, Iszfahán közelében aktiválódott a légvédelem, miután idegen támadó eszközöket észleltek a légtérben, ami aggodalmat keltett a nemzetközi közösségben, és fokozta a két ország közötti feszültséget.

A közelmúltban Teherán drón- és rakétatámadást hajtott végre Izrael területe ellen, amire válaszul az Izraeli Védelmi Erők (IDF) április 19-én hajnalban drónokkal támadtak Iszfahán közelében lévő kiemelkedő objektumokat, köztük egy jelentős légibázist és egy nukleáris létesítményt. Az incidens kapcsán sem Irán, sem Izrael nem erősítette meg hivatalosan a támadásokat, de a nemzetközi sajtó az IDF részvételét tényként kezeli. A támadások során érintett légibázis az iráni haderő által az Egyesült Államoktól vásárolt F-14 Tomcat vadászgépek tárolóhelye volt, míg a másik létesítmény három kisméretű kutatóreaktort működtet, amelyek fontos szerepet töltenek be az ország nukleáris kutatóprogramjában és urándúsítási terveiben. A nyugati feltételezések szerint Irán ezen létesítményekben atombomba kifejlesztésére készül. Az iráni hatóságok szerint a kritikus üzemek továbbra is biztonságosan működnek.

A katonai konfliktus jelenleg limitált méretűnek tűnik, és a szombati iráni támadások hatékonysága minimális volt. Felmerült, hogy Teherán szándékosan tervezett látványos, de visszafogott akciót, amelyet a lakosság számára kommunikálhatnak. Izrael szövetségesei óvatosságra intették a zsidó államot, de a védelmi-biztonsági doktrína nem engedi meg a megtorlás nélküli hagyást. Az IDF kedden bejelentette, hogy válaszolni fog, de annak módját nem részletezte. Ugyanazon a napon a Hezbollah több magas rangú katonai vezetőjét is lebombázták. Irán válaszolt a figyelmeztetésekre, és fenyegetőzött nukleáris válaszlépésekkel, ha Izrael megtámadná az országot.

A helyzet tovább bonyolódik, mivel Izrael ódzkodik egy nagyszabású támadástól, amely új háborút és a nyugati szövetségesek jóindulatának elvesztését eredményezhetné. A támadásokkal Jeruzsálem felmérheti, hogy meddig mehet el, és hol van Teherán vörös vonala. Másrészről, a támadásokat a belpolitikai támogatás növelésére is felhasználhatják Izraelben. A kisebb támadások egy átfogó stratégia részei lehetnek, amelyekkel elhitetik Iránnal, hogy nem terveznek súlyos megtorlást, majd a figyelem kifáradásakor egy drámai csapással érhetik el céljaikat.

Irán válaszai között szerepelhet a támadások figyelmen kívül hagyása, ami a legvalószínűbb forgatókönyv, vagy az azonnali megtorlás és a háború eszkalációja, amelyre jelenleg kevés az esély. A korlátozott háborúban Irán a szövetséges milicistákat is beveti Izrael ellen. Mindkét ország belpolitikája feszült, és a radikálisok drasztikus lépéseket követelnek, de amíg ők nem kerülnek döntéshozó helyzetbe, a kiterjedt háború kirobbantása mellőzhető, ami a nemzetközi közösség érdekeivel is összhangban van.