Andrej Babis szövetségese az ukrán gabona exportjának akadályozására törekszik

Az Európai Parlament cseh képviselője, Martin Hlavácek, Andrej Babis volt cseh miniszterelnök szövetségeseként, az utolsó pillanatban próbálja megakadályozni az ukrán szabadkereskedelem kiterjesztését.

Martin Hlavácek arra kérte az Európai Parlament valamennyi tagját, hogy csatlakozzanak hozzá és nyújtsanak be módosító indítványokat, amelyek szigorítanák az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat. Ez a lépés a jövő keddi strasbourgi plenáris szavazás előtt történt, ahol az EP-képviselőknek gyorsított eljárásban kellett volna elfogadniuk a meghosszabbítást. Hlavácek támogatásának megszerzése esetén a folyamat megakadhat, mivel a Parlament hamarosan szünetre vonul a júniusi európai választások előtt, amikor Ukrajna jelenlegi piaci hozzáférése lejár.

Az Európai Parlament, az EU Tanácsa és a Bizottság közötti tárgyalások során már korábban is konfliktusok alakultak ki a kijevi mezőgazdasági termékek exportjának korlátozásáról. A három intézménynek meg kell állapodnia a végleges szövegben, hogy az intézkedések törvényerőre emelkedjenek. A március végi első megállapodás meghiúsult, mivel egyes országok, például Lengyelország és Franciaország, alacsonyabb határértékek alapján akarták meghatározni az importkorlátokat.

Martin Hlavácek a Tanácsot tette felelőssé a helyzetért, és úgy véli, hogy módosításai elfogadása ésszerű lenne. A cseh képviselő szerint módosításai kedvezőek lennének Ukrajna számára, miközben segítenének megakadályozni az EU-ban a nyersanyagárak leromlását. Hlavácek hónapok óta követeli a változtatásokat, és visszautasítja, hogy azok az utolsó pillanatban történtek volna.

Piaci elemzők szerint az alacsony uniós mezőgazdasági nyersanyagárak nem az ukrán import miatt vannak, hanem Oroszország gabonaexport-offenzívája miatt, amely a világpiaci árakat zuhanásba hozta. Hlavácek módosításait a Renew képviselőcsoport és a jobbközép Európai Néppárt tagjai is elítélték. A képviselő korábban már benyújtotta ezeket a módosításokat, de csak kevés támogatást kaptak. Ha a módosítások most elfogadásra kerülnek, a háború előtti vámok állnak vissza.