Százmilliókat kaszáltak a csalók Taylor Swiften

A brit Lloyds Bank figyelmeztetést adott ki, miután több száz bejelentést kaptak csalásokkal kapcsolatban, ahol az áldozatok Taylor Swift koncertjegyeket szerettek volna vásárolni, de ehelyett jelentős összegeket veszítettek.

Májusban érkezik Taylor Swift az európai kontinensre, és The Eras Tour koncertsorozatával több nagyvárosban is fellép, köztük Bécsben, ami hozzánk a legközelebb esik. Az énekesnő ötször lép majd fel Londonban, de a jegyek már aligha kaphatók, ezért a rajongók minden lehetséges módot megragadnak, hogy részt vehessenek az eseményeken. Ennek eredményeképpen megnövekedett a csalások száma is, amire a Lloyds Bank hívta fel a figyelmet.

A bank tájékoztatása szerint tavaly július óta, amikor elkezdték értékesíteni a jegyeket, több mint 600 ügyfél jelentett be csalást. Az áldozatok átlagosan 332 fontot, azaz körülbelül 150 ezer forintot buktak, de voltak, akik akár 1000 fontot, vagyis nagyjából 460 ezer forintot is elveszítettek.

A Lloyds Bank, a Halifax és a Bank of Scotland ügyfeleinek bejelentései alapján, 2023 júliusa és 2024 márciusa közötti időszakban összesen háromezer áldozatról lehet szó, akiktől a csalók több mint 1 millió fontot, azaz közel 460 millió forintot szereztek meg.

A bejelentett csalások több mint 90 százaléka Facebookon kezdődött, ahol hamis hirdetések és bejegyzések jelentek meg, főleg a Facebook Marketplace-en. Itt több tucat nem hivatalos csoport alakult, amelyek a Taylor Swift koncertjegyek adás-vételére specializálódtak.

A Lloyds Bank szerint, mivel az összes brit dátumra elkeltek a jegyek, várható, hogy a rajongók száma, akik csalás áldozatává válnak, a következő hetekben és hónapokban, különösen a turné előtt és a júniusi koncertek kezdetén, tovább nő. A bank arra figyelmeztet, hogy a csalók gyakran előre kérnek pénzt a jegyekért, de a fizetés után eltűnnek, így a vevők jegy nélkül maradnak. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy legyenek óvatosak, és ne dőljenek be az ilyen csalásoknak.

Eközben Taylor Swift személyes élete is a figyelem középpontjába került, miután a BBC szerint az énekesnő legújabb lemeze, a "The Tortured Poets Department" egyik száma, a "The Smallest Man Who Ever Lived" arról szól, hogy milyen inkompetens volt az előző párja, Joe Alwyn brit színész, aki állítólag még drogot sem volt képes vásárolni. A dalszövegben Swift csillogó szemmel bámuló, KDNP-s öltönyben lévő, meg nem nevezett "Apró Csávó"-ként említi Alwynt, aki tablettát próbált venni a haverjai haverjától, de végül nem kapott semmit, és így megtapasztalhatta, milyen érzés "ghostolva" lenni. A lemez címe is személyeskedő beszólásnak tűnik, mivel Alwynnak és egy színész barátjának van egy csetcsoportja "The Tortured Man Club" néven.

Taylor Swift új albuma, a "The Tortured Poets Department" pénteken jelent meg, összesen 31 számmal, ami kétszer annyi, mint amennyire számítani lehetett. Az énekesnő a hajnali órákban meglepetésként jelentette be az Instagramon, hogy az album egy titkos dupla album, amely az elmúlt két évben írt megkínzott verseit tartalmazza. Az album első 16 száma már napokkal a megjelenés előtt kiszivárgott. Swift idén rekordot döntött a Grammy-gálán, ahol negyedjére is megkapta a legjobb albumnak járó szobrot a "Midnights" című albumáért, és ekkor jelentette be az új album érkezését is. Az új albumon található dalok között szerepelnek az előző kapcsolatának szentelt számok, mint például a "So Long, London" és a "The Smallest Man Who Ever Lived", de az amerikai focis utalásokkal teli "The Alchemy" már az új barátjáról, a Kansas City Chiefs játékosáról, Travis Kelceről szólhat. Swift az albumot úgy jellemezte, mint „olyan új művek antológiáját, amelyek egy múló és végzetes pillanat eseményeit, véleményeit és érzéseit tükrözik – egy olyan pillanatét, amely egyszerre volt szenzációs és szomorú”.

A The Tortured Poets Department lemez érkezését Swift a februári Grammy-gálán jelentette be, ahol negyedszerre vehette át az év albumának odaítélt díjat. A duplázással így egyszerre 31 új számot dobott ki napjaink egyik legnagyobb hatású popsztárja. A lemezen közreműködik Post Malone amerikai rapper és a brit Florence + the Machine énekese, Florence Welch is. Swift saját bevallása szerint a dalokon keresztül élete egy nehéz időszakáról mesél, amelyen szerencsére már túl van. Az énekes azóta már Travis Kelce amerikaifocistávával van együtt.

A The Tortured Poets Department: The Anthology című dupla albumot maga Swift jelentette be a közösségi médiában, aki megjegyezte, hogy az elmúlt két évben annyi megkínzott verset írt, és szeretett volna megosztani veletek, így itt a TTPD: The Anthology második része. 15 extra dal. És most már nem az enyém többé a történet… mind a tiétek.” A teljes albumot egyetlen, 31 számot tartalmazó lemezként lehet streamelni az erre szolgáló oldalakon, és máris megosztja Taylor Swift rajongóit. A Midnights albumhoz hasonlóan a The Tortured Poets Department is kiszivárgott az interneten a megjelenés előtt, de ez látszólag nem volt nagy hatással az eladásaira: az albumból csak az Egyesült Államokban az első héten 1,6 millió példányt adtak el. A Spotify bejelentette, hogy a The Tortured Poets Department megdöntötte a legtöbb előzetesen elmentett album rekordját a platformján. Az új albumon található dalszövegek érintik a hírnévvel kapcsolatos ellentmondásos érzéseit, valamint a jelenleg is zajló Eras turnéját, amely jobbra-balra rekordokat döntögetett.