Megvan, ki lesz a Közgyűjteményi Központ integrációért felelős vezetője

Az Index információi szerint Népessy Noémi tölti be a Közgyűjteményi Központ integrációért felelős vezetői pozícióját, amely a kulturális törvény értelmében 2024. július 1-jén lép életbe.

Május 2-án délelőtt tartott sajtótájékoztatót Csák János és Demeter Szilárd, ahol a múzeumok vezetői és a Minisztérium képviselői is jelen voltak. Csák János kultúrtörténeti témákról beszélt, míg Demeter Szilárd a múzeumvezetőkkel és szakmai szervezetekkel folytatott megbeszélésekről számolt be, ígéretet téve a hiányosságok pótlására, amennyiben lesz rá pénz.

Népessy Noémi, aki hivatalosan 2024 tavaszáig a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) főigazgatója volt, mostantól az integrációért felelős vezetőként dolgozik, helyére pedig Csorba László került. Demeter Szilárd a Kárpát-medencét jelölte meg gyűjtőkörként és problémamegoldás helyszínének, de felmerült a kérdés, hogy hogyan kívánja ezt megvalósítani.

Az integráció előkészületei már informálisan megkezdődtek, egy főigazgatói grémium és egy munkacsoport alakult, amelynek élén Népessy Noémi áll. Demeter Szilárd az Indexnek elmondta, hogy a Közgyűjteményi Központ működtetését az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítások alapján kezdhetik el, és a szervezeti és működési szabályzat átalakítása is megtörtént.

A múzeumvezetők állítólag örülnek az egyesítésnek, bár a sajtótájékoztatón nem szólaltak meg. Demeter Szilárd kiemelte, hogy a Közgyűjteményi Központnak akkor van értelme, ha a feltérképezett problémák megoldásai a teljes magyar közgyűjteményi szcéna számára is előnyösek.

A tárolási kapacitás és a restaurátorszakma problémáira is kitért, javaslatot téve regionális raktárközpontok létrehozására és a régészeti feltárások fejlesztésére. A Kárpát-medence gyűjtőkörként való kezelése mellett a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének munkáját is méltatta, amely a határon túli magyar múzeumokat is tagjai közé fogadta.

Végül a miniszter új programot is bejelentett, amely az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban címet viseli, és az európai uniós elnökség alatt kerül megrendezésre.

Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás értelmében az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeumba integrálódva, Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ néven működik majd tovább. Az integrációs folyamatot Népessy Noémi vezényli majd le, aki a Közgyűjteményi Központ elnöki kabinetjének is tagja lesz, bár a kabinet további tagjairól még nincsenek információk.