Az EU fellépése Kína ellen az orosz támogatás miatt

Az Európai Unió nyilvánosan kritizálta Kínát, amiért az ország olyan alkatrészeket szállít Oroszországnak, amelyek katonai célokra használhatók fel. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, hogy az EU és az Egyesült Államok együttműködik az orosz szankciók kijátszásának megakadályozásában, ami akár újabb uniós szankciók bevezetését is eredményezheti.

Dombrovskis washingtoni látogatásán, ahol amerikai törvényhozókkal tárgyalt, bejelentette, hogy az Európai Unió támogatja az Egyesült Államokat az Oroszország elleni szankciók kijátszásának megakadályozásában. Ez a lépés egyértelmű üzenetet küld Kínának, tekintettel arra, hogy amerikai tisztviselők szerint Kína olyan eszközöket és adatokat adott át Oroszországnak, amelyek segíthetik az orosz hadsereget az ukrajnai konfliktusban.

Az uniós tisztviselő aggodalmát fejezte ki Kína tevékenységeivel kapcsolatban, különösen azokkal az intézkedésekkel, amelyek arra utalnak, hogy Kína alkatrészeket szállít Oroszországnak. Ezek az alkatrészek kettős felhasználású termékek, amelyek nem minősülnek fegyvereknek, de hozzájárulhatnak az orosz katonai erőfeszítésekhez.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a közelgő kínai látogatásán világosan felszólítja majd Pekinget, hogy álljon el Oroszország támogatásától. Az Egyesült Államok már korábban is figyelmeztette Kínát, hogy ne segítse Oroszország háborús törekvéseit. A kínai nagykövetség szóvivője válaszában kijelentette, hogy Kína nem vesz részt az ukrajnai válságban, és hogy a normál kereskedelmet nem kellene korlátozni.

Végül, az Egyesült Államok a G7-csoporton belül új szankciók bevezetését javasolhatja azokra az országokra, amelyek segítik az orosz szankciók kijátszását. Dombrovskis kijelentése alapján az Európai Unió is támogathatja ezt a lépést.

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai védelmi elemzőintézet elemzése szerint, ha a Nyugat hagyja, hogy Oroszország győzzön Ukrajnában, az nemcsak Oroszország, hanem Irán erősödését is jelentené, mivel a két ország katonai blokkot alkot. Az ISW figyelmeztet, hogy Oroszország győzelme Irán győzelme lenne, mivel a két ország már közel egy évtizede együttműködik, például a szíriai polgárháborúban, ahol mindketten Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányerőit támogatták. Oroszország fejlett légvédelmi rendszereket és katonai technológiákhoz való hozzáférést biztosított Iránnak, míg Irán drónokat és a dróntechnológiához való hozzáférést adott Oroszországnak. Az ISW szerint egy győztes Oroszország fejlett katonai repülőket és rakétatechnológiát adhatna Iránnak, amelyekre az már régóta vágyik. Ezért azoknak, akik Iránt akarják megfékezni, támogatniuk kell Ukrajna megsegítését Oroszország ellen.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte Izraellel, hogy Irán nem akar eszkalációt, és nem kívánja fokozni a feszültséget a nemzetközi jog és a diplomáciai képviselet státuszának megsértésére adott reakciója során. Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával, de úgy véli, hogy a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tárgyalások több okból is értelmetlenek lennének.