Az első független alkalmazásbolt megérkezett az iPhone-okra, miközben biztonsági aggályok is felmerültek

Az AltStore PAL, egy független fejlesztő által üzemeltetett alkalmazásbolt, mostantól elérhető az iPhone felhasználók számára, az Apple által az iOS 17.4-es frissítéssel megnyitott iOS rendszeren belül.

Az Apple az EU digitális piacokról szóló jogszabályának (DMA) eleget téve, az iOS 17.4-es frissítéssel új lehetőségeket nyitott meg az iPhone felhasználók előtt. Az új rendszerverzió lehetővé teszi az alternatív alkalmazásboltok használatát, ami eddig nem volt megengedett.

Az AltStore PAL-t Riley Testut fejlesztő hozta létre, és ez az első külső alkalmazásbolt, amelyet az EU-s felhasználók letölthetnek. A platform nyílt forráskódú, és lehetőséget biztosít a független fejlesztők számára, hogy ingyenesen terjesszék alkalmazásaikat.

A fejlesztőknek nincs lehetőségük fizetett kiemelésekre vagy könyvtárakra, így maguknak kell gondoskodniuk alkalmazásaik népszerűsítéséről. Az alkalmazások terjesztése ingyenes az áruházban, azonban ha egy alkalmazás letöltései az első évben meghaladják az egymilliót, a fejlesztőnek 0,5 eurót kell fizetnie minden további letöltés után.

Az AltStore PAL használatáért évi 1,5 eurós (+áfa) díjat kell fizetni, ami a vásárlás pillanatában 756 forintnak felelt meg. Az alkalmazás-telepítések után is 0,5 eurós díjat számítanak fel, amit az Apple-nek kell megfizetni.

A letöltés gomb azonban nem működött a tesztelés során, hiába próbálkoztak a sütik törlésével, inkognitómóddal és az iPhone újraindításával is. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a rendszer nem megbízható, lehet, hogy csak kezdeti nehézségekről van szó.

Az AltStore PAL Patreon-integrációt is kínál, így a fejlesztők támogatást kérhetnek a felhasználóktól. Az új áruház különösen azoknak a fejlesztőknek lehet előnyös, akik az App Store szigorú szabályai miatt nem tudnák ott elhelyezni alkalmazásaikat. Az AltStore PAL a fejlesztő honlapjáról, az éves díj megfizetése után tölthető le.

Ezzel párhuzamosan, az Apple kénytelen volt eltávolítani a WhatsApp-ot és a Threads-t a kínai alkalmazásboltjából, miután az ország internetfelügyeleti hatósága nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva utasítást adott ki a lépésre. A WhatsApp korábban is blokkolva volt Kínában, és az Apple szóvívője szerint a vállalat köteles követni azokban az országokban érvényes törvényeket, ahol működik, még akkor is, ha ezzel nem ért egyet. Az Apple lépése a technológiai univerzumok közötti különbségeket tovább tágítja, és a világ második legnagyobb iPhone-eladás visszaesések árnyékában történik. A vállalat sokat veszített lendületéből Kínában, a nacionalizmus, a nehéz gazdasági helyzet és a megnövekedett verseny miatt, így a WhatsApp eltávolításával reménykedik abban, hogy fenn tudja tartani a második legnagyobb (kínai) piacát.

A Counterpoint Research adatai szerint az iPhone eladások az év első hat hetében riasztó mértékben, 24 százalékkal csökkentek. A Huawei új, Pura 70-es telefonszériája, amely fejlett kamerákkal és az iPhone Pro modellekéhez hasonló lencsékkel rendelkezik, tovább növelheti az Apple kihívásait Kínában. A Pura 70-es sorozat 760 dolláros, azaz körülbelül 281 ezer forintos árcédulája jelentős versenyelőnyt jelent az iPhone 15 Pro ezer dolláros, mintegy 370 ezer forintos árával szemben. A Huawei már a Mate 60 Pro sorozat tavalyi bevezetésével is sikerrel csábította el a fogyasztókat, és a Counterpoint becslése szerint a Huawei okostelefon-eladásai az idei év első hat hetében 64 százalékkal nőttek, amit a Pura 70 széria megjelenése tovább erősíthet.

Az iPhone felhasználók biztonságát illetően azonban új aggályok is felmerültek. A LightSpy nevű kémprogram veszélyes fenyegetést jelent, amely korlátlan irányítást szerezhet az iPhone-ok felett, és érzékeny adatokat, jelszavakat lophat, valamint a kamerát és a mikrofont is figyelheti. A kémprogramról a The Hacker News közölt részleteket, és bár jelenleg Délkelet-Ázsiában és Indiában gyűjti az áldozatait, könnyen nyugati országokban lévő célpontok ellen is fordítható. A LightSpy-t egy iOS-ben lévő „hátsó ajtót” kihasználva, kompromittált híroldalakon keresztül terjesztik, és a Blackberry szerint a kártevő már fájlokat is tud lopni az iPhone-ról, valamint a Safari és a Chrome böngészési adatait is megkaparinthatja. A támadók shell-parancsokat is futtathatnak a feltört iPhone-on, amivel akár teljesen át is vehetik az irányítást a készülék felett. Az Apple épp a napokban adott ki egy fontos, kémprogramokra vonatkozó figyelmeztetést 92 ország felhasználóinak.