Az AI Act súlyos bírságokkal sújtja a nagyvállalatokat

Az Európai Parlament által több mint egy hónapja megszavazott AI Act hamarosan életbe lép, és jelentős bírságokkal fenyegeti azokat a vállalatokat, amelyek nem tartják be az új szabályozást.

Az AI Act, amely az Európai Unióban a mesterséges intelligencia alkalmazását hivatott szabályozni, a formalitások elvégzése után várhatóan májusban kerül kihirdetésre. A törvény 20 nappal a kihirdetés után lép hatályba, és több lépcsőben ad lehetőséget az érintett szereplőknek a megfelelésre. A tiltott rendszerek esetében fél éven belül, míg a magas kockázatú mesterséges intelligencia-megoldásoknál 36 hónap áll rendelkezésre a szükséges változtatások végrehajtására. A hatóságok értesítésére és az általános célú kötelezettségekre 12, illetve minden más rendelkezésre 24 hónap türelmi időt biztosít a jogszabály.

A szabályokat megszegő vállalatokra komoly pénzügyi szankciók várnak. A tiltott mesterséges intelligencia alkalmazásáért akár 35 millió eurós, vagy az éves világpiaci forgalom 7 százalékának megfelelő bírság is kiszabható. A magas kockázatú rendszerekkel kapcsolatos előírások megsértése esetén a bírság felső határa 15 millió euró, vagy az éves forgalom 3 százaléka lehet. A tájékoztatási kötelezettségek elmulasztásáért 7,5 millió euró, vagy az éves forgalom 1 százaléka, míg az általános célú mesterséges intelligencia-rendszerek (GPAI) szabályainak megsértése esetén 15 millió euró, vagy a forgalom 3 százaléka a büntetés.

Az AI Act szigorúan szabályozza az értéklánc különböző szereplőinek felelősségét. A telepítőknek alapjogi hatásvizsgálatot kell végezniük, az importőröknek pedig CE megfelelőségi jelölést kell szerezniük az EU-ban történő forgalomba hozatal előtt. A forgalmazóknak használati utasítást kell biztosítaniuk, és ellenőrizniük kell, hogy az importőr és a szolgáltató eleget tett-e a kötelezettségeknek. A gyártók és szolgáltatók pedig a teljes életciklus során minden kötelezettségért felelősek.

Horváth Katalin, a CMS Budapest szenior ügyvédje szerint a bírságtételek mértéke ösztönző lehet a vállalatok számára, hogy eleget tegyenek a szabályozásnak, mivel ezeket a költségeket már nem lehet egyszerűen beépíteni az éves költségvetésbe.