Budapest befektetési ajánlású osztályzatának megerősítése a Moody's-tól

Megerősítette a Moody's Ratings a Budapest befektetési ajánlású, „Baa3” szintű kibocsátói osztályzatát, mind hazai valutában, mind devizában fennálló hosszú futamú adósságkötelezettségeire vonatkozóan, stabil kilátással.

A hitelminősítő szervezet emellett fenntartotta Budapest alapszintű adósminőség-értékelését (BCA) is az eddigi „baa3” szinten. A Moody's elemzése szerint ez a döntés Budapest magyar gazdasági szerepének jelentőségét, a város csökkenő és kezelhető adósságszintjét, valamint a kihívásokkal terhelt működési környezetben is megfelelő költségvetési kezelést tükrözi. A Moody's kiemeli, hogy Budapest, mint az ország legfejlettebb városa, a magyar hazai össztermék (GDP) 37 százalékát állítja elő, és gazdasága sok lábon áll, ami rendre jobb teljesítményt nyújt az országos átlagnál.

A budapesti gazdaság magas hozzáadottérték-tartalmú, szolgáltatásokra alapuló teljesítménye révén az egy főre jutó GDP-érték az országos átlag több mint 200 százaléka.

A Moody's elemzésében az is szerepel, hogy az elmúlt néhány évben Budapest jó adósságtűrő képességről tett tanúbizonyságot, hogy az adósságállomány 2023-ban a működési bevételek 42 százalékára, vagyis kezelhető szintre csökkent a 2022-ben feljegyzett 56 százalékról. A hitelminősítő várakozása szerint ez a ráta az 2024-ben a működési bevételek 35 százaléka körüli szintre csökken tovább a jó eloszlású lejárati profil eredményeként.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a magyar hazai össztermék az idén 3 százalékkal, 2025-ben 3,2 százalékkal bővül reálértéken számolva, és ez is hozzájárul az üzleti szektorból származó budapesti adóbevételek – a város elsődleges jövedelmi forrása – növekedéséhez. A Moody’s szerint a bruttó működési mérlegegyenleg az idén várhatóan plusz 4,7 százalék, jövőre plusz 3,4 százalék lesz, vagyis számottevően javul a 2020-ban mért 27 százalékos működési deficithez képest.

Moody’s szerint a magyar főváros – ugyancsak a kedvező lejárati profil révén – nem szembesül közvetlen refinanszírozási kockázatokkal. Budapest besorolását ugyanakkor korlátozza a kihívásokkal terhelt likviditási pozíció.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a budapesti osztályzat stabil kilátása az ország várhatóan kedvező gazdasági kilátásait tükrözi, és azt, hogy Budapest képes kordában tartani adósságszintjét.

A cikk nem kapcsolódik közvetlenül a fent említett gazdasági témákhoz, de érdemes megemlíteni egy érdekes piaci jelenséget, amely a luxusfogyasztás területén mutatkozik. A The Macallan 73 éves single malt whiskyjét, amelyet 1949-ben pároltak le és több mint hét évtizeden át érleltek, a heves kereslet miatt sorsoláson kínálták megvételre. Világszerte mindössze 344 palack került forgalomba, és az ajánlott kiskereskedelmi ára több mint 34 millió forint. A Master of Malt online kereskedelmi portál két palackot kapott, és sorsolásra bocsátotta őket, mivel annyian jelentkeztek értük. A két szerencsés vásárló neve április 10-én, szerdán derült ki. Hat hónappal ezelőtt egy üveg The Macallan 1926 single malt whisky megdöntötte az aukciós világrekordot, amely közel egymilliárd forintnyi összegért kelt el a londoni Sotheby's-nél.