Madárinfluenza terjedése az amerikai szarvasmarhák között

Egy friss kutatás szerint a madárinfluenza már körülbelül négy hónapja jelen lehet az amerikai szarvasmarhák között, mielőtt az első esetet felismerték volna, jelenti a Reuters. A betegség jelenleg kilenc amerikai állam szarvasmarha-populációját érinti.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma 2023. március 25-én jelentette be az első H5N1 vírusfertőzést Texas államban, amelyet a tejhozam csökkenése előzött meg több államban. Ezt követően derült fény egy emberi fertőzésre is, ami az első ismert eset volt, amikor a vírus emlősről emberre terjedt át.

A Minisztérium szerint a szarvasmarhák valószínűleg vadon élő madaraktól kapták el a vírust. A kutatások alapján a fertőzött állatok államok közötti mozgatása révén terjedhetett el a betegség.

Az Arizonai Egyetem kutatói által készített, még nem lektorált tanulmány szerint a vadon élő madarakból származó vírus bekerült a szarvasmarhák szervezetébe, és valószínűleg korlátozottan terjedt helyi szinten négy hónapig, mielőtt a Minisztérium megerősítette volna a fertőzéseket. A szakértők úgy vélik, hogy a madárról a szarvasmarhára történő átugrás 2023 végén történhetett.

A tejelő szarvasmarhák tejtermelésének és tejminőségének januári csökkenése, valamint a takarmányfogyasztásuk csökkenése hívta fel az állatorvosok figyelmét a problémára. Az A típusú influenzavírust, amely a madárinfluenza családjába tartozik, egy texasi tejüzemben élő tehenek tejéből és orrváladékából azonosították.

A tudósok kritizálták a Mezőgazdasági Minisztériumot, mert nem osztott meg elegendő adatot, amely segíthette volna a kutatókat a vírus fejlődésének nyomon követésében. A fertőzések regisztrálására már túl későn került sor, a helyi járványok ekkorra kezelhetetlenné váltak.