Kegyelmi ügy Zimbabwében: több mint 4000 rab kapott amnesztiát

Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök csütörtöki hatállyal az ország függetlenségi napja alkalmából amnesztiát biztosított több mint 4000 rabnak, köztük több halálraítéltnek is.

Az elnöki kegyelem, amely már a második ilyen jellegű intézkedés kevesebb mint egy éven belül, elsősorban nőknek, idős, fiatalkorú, halálos beteg és egykor halálra ítélt raboknak kedvez. Azok a halálra ítéltek, akiknek büntetését már életfogytiglani börtönre változtatták és legalább 20 évet letöltöttek, szintén részesülnek az amnesztiában.

A nők, a fiatalkorúak és a fogyatékossággal élő rabok esetében a büntetésük legalább egyharmadának letöltése szükséges a kegyelemhez. A 60 évesnél idősebb raboknak elegendő, ha büntetésük tizedét töltötték le.

Bizonyos bűncselekmények elkövetői azonban kizártak a kegyelemből. Ilyenek például a nemi erőszak, rablás, garázdaság, illegális fegyvertartás, embercsempészet, tolvajlás, valamint az elektromos- és a telekommunikációs hálózat elleni vandalizmus elkövetői.

A halálsoron töltött legalább 10 év után a rabok büntetését életfogytiglani börtönre változtatták. Jelenleg Zimbabwéban több mint 60 halálraítéltet tartanak számon.

Mnangagwa elnök legutóbbi hasonló kegyelmi intézkedését tavaly májusban hajtotta végre, amikor is több mint 4000 fogolynak adott kegyelmet, hogy csökkentse a túlzsúfolt börtönök nyomását. Akkor a zimbabwei büntetés-végrehajtási intézetekben körülbelül 22 ezer rab volt, miközben a férőhelyek száma csak 17 ezer.

: MTI