Varga Judit munkatársainak ügyészségi látogatása rejtély marad

Varga Judit volt igazságügyi miniszter munkatársainak állítólagos ügyészségi látogatása kapcsán az ügyészség nem adott tájékoztatást, hivatkozva a nyomozás érdekeire. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) nyomozást folytat Magyar Péter állításai és hangfelvételei alapján, amelyeken Varga Judit beszél a Völner-Schadl-ügy ügyészségi iratairól és arról, hogy munkatársai belenéztek azokba.

A KNYF már egy hónapja indított nyomozást Magyar Péter hangfelvételei alapján, amelyeken Varga Judit, a volt igazságügyi miniszter beszél arról, hogy munkatársai az ügyészségen jártak a Völner-Schadl-ügy nyomozati iratai miatt. A hangfelvételeken Varga Judit azt állítja, hogy előre szóltak Völner Pálnak a nyomozásról, és Rogán Antal miniszter neve is felmerült, mondván, hogy „kihúzatták magukat” az ügyészségi iratokból.

A volt miniszter munkatársai közül Martonovics Bernadettet és egy bizonyos „Danit” említette, akik az ügyészségre mentek az iratok miatt. A „Dani” valószínűleg Hódos Dániel, Varga Judit egykori kabinetfőnöke lehetett.

Fürcht Pál főügyész korábban sajtótájékoztatón jelezte, hogy egy külsős cég – amely Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik – őrzi az ügyészséget, és feljegyzik, ha külső személyek látogatnak oda. Az ügyészség azonban nem közölt információt arról, hogy a volt miniszter munkatársai bent jártak-e.

A KNYF-et megkeresve arról érdeklődtünk, hogy kiderült-e, Varga Judit munkatársai jártak-e az ügyészségen, és kihallgatták-e őket az ügyben. Az ügyészség válasza szerint a nyomozás során folyamatosan történnek cselekmények, de a nyomozás érdekében részletes tájékoztatást nem adhatnak.

Martonovics Bernadettet, aki jelenleg a Magyar Bankszövetség jogi igazgatója, szintén megkerestük, de sem ő, sem a bankszövetség nem válaszolt. Martonovics neve többször felbukkan a Schadl-Völner ügy nyomozati irataiban, és a Miskolci Egyetemen végrehajtási jogot oktat. A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karától érkezett információ szerint Martonovics Bernadett szakirányú továbbképzési feladatokat lát el, és szakmai munkájával kapcsolatban nem érkezett kifogás.

A Völner-Schadl ügyben az a vád, hogy Schadl György jogtalan előnyként pénzt adott át Völner Pálnak, aki cserébe befolyását gyakorolta. Az ügyészség szerint Schadl több mint 924 millió forintot szerzett illegálisan. Schadl és feleségét 2021-ben fogták el, és a házaspárnál jelentős vagyont foglaltak le. Schadl György két év raboskodás után házi őrizetbe került.