Civilek buktathatják le a tilosban parkolókat, és még pénzt is kereshetnek vele

Svédországban, Uppsalában már működik egy olyan applikáció, amely lehetővé teszi a civilek számára, hogy lefotózzák és jelentsék a tilosban parkoló járműveket, és ha a hatóságok megbüntetik a szabályszegőt, a bejelentő jutalékot kap.

Az Scout Park nevű alkalmazás segítségével a járókelők egyszerűen dokumentálhatják a parkolási szabályok megszegését, és az alkalmazás automatikusan hozzárendeli a helyadatokat, majd továbbítja azokat a parkolási társaságnak, jelen esetben a Parkias-nak. A kreszvaltozas.hu információi szerint a bejelentéshez a rendszámnak egyértelműen látszódnia kell a képen, továbbá a bejelentőnek svéd állampolgárnak kell lennie és betöltött 16. életévét.

Amennyiben a hatóságok a helyszínre érkezve megerősítik a bejelentés helyességét és kiszabják a büntetést, a bejelentő 100 svéd koronás, azaz körülbelül 3 340 forintos jutalékban részesül. Az applikációt fejlesztő cég, melynek vezetője Erik Englund, nem a "rendmániás" hozzáállás miatt hozta létre a programot, hanem azért, hogy az emberek egy kis plusz jövedelemhez juthassanak. A cég és a parkolási társaság közötti megállapodás részletei nem publikusak, így nem ismert, hogy a fejlesztő cég milyen arányban részesül a beszedett pénzbüntetésekből.

Kern András, aki nem szerepel az alkalmazás kapcsán további információkban, valószínűleg nem profitálna ebből a rendszerből, ha azt Magyarországon is bevezetnék.