Frank Sinatra életéről készülhet film Scorsese rendezésében

Martin Scorsese nem pihen, két nagy projektje is van tervezőasztalon: egy Jézusról és egy Frank Sinatráról szóló film. A Sinatra-film főszerepében Leonardo DiCaprio tűnhet fel.

A 81 éves Martin Scorsese, aki tavaly tíz Oscar-jelölést kapott a Megfojtott virágokért, de egyet sem nyert, nem tétlenkedik. A Variety információi szerint a rendezőnek két filmterve is van: először egy Jézusról szóló alkotást készítene, majd egy Frank Sinatra életét bemutató filmet forgatna. Március végén kiderült, hogy Scorsese egy nyolcrészes dokudrámát is készít a legismertebb szentek életéről.

A Jézus témájú film a japán Suszaku Endó 1973-as könyvén alapulna, és a tervek szerint Andrew Garfield is szerepet kapna benne. Azonban még nem ismert, hogy ő alakítaná-e a főszerepet vagy egy tanítványt. A forgatás Izraelben, Olaszországban és Egyiptomban kezdődne még idén, de az izraeli helyszín a háborús helyzet miatt bizonytalan.

A Sinatra-projekt viszont akadályokba ütközhet, mivel Sinatra lánya, Tina Sinatra még nem adta meg a hozzájárulását a film elkészítéséhez. Amennyiben a projekt megvalósul, a szereplőgárda ígéretes: Leonardo DiCaprio lenne látható Sinatra szerepében, míg Jennifer Lawrence alakítaná az énekes második feleségét, Ava Gardner színésznőt.

A Sinatra-film iránt a nagy stúdiók és a streamingszolgáltatók is érdeklődnek. Az Apple, amely a 215 millió dolláros Megfojtott virágokat finanszírozta, szívesen maradna Scorsese mellett, de állítólag a Sony a befutó a projekt megszerzésében.

A közeljövőben Scorsese és Steven Spielberg együttműködnek egy Cape Fear című tévésorozaton az Apple TV+ számára. A két legenda lesz az 1991-es és 1962-es Universal-filmek alapján készülő projekt executive producerei.

A lenyugvó nap ereje

Scorsese nem az egyetlen 75 év feletti rendező, aki ambiciózus munkákat végez ennyi idősen. A nemrég bejelentett cannes-i versenyprogramban három honfitársa is szerepel: a 85 éves Francis Ford Coppola (a Megalopolis című filmmel), a 81 éves David Cronenberg (The Shrouds) és a 77 éves Paul Schrader (Oh, Canada). Ezek a termékeny későbbi évek figyelemre méltóak, ha figyelembe vesszük, hogy Hollywood nem mindig volt kegyes az idősödő szerzőkhöz.

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb művész szeretne tovább dolgozni, de néha nem vagy elég szerencsés, elég jó ahhoz, hogy az küzdőtéren maradj – mondja Schrader, aki Scorsese 1976-os, korszakalkotó Taxisofőr című filmjének forgatókönyvét írta. „És ha nincs meg ez a kreatív motiváció, akkor csak úgy hívnak, mint valami régen volt dolog jelképét. De nekem tovább kellett dolgoznom. Volt néhány egészségügyi problémám, de minden alkalommal, amikor azt hittem, hogy meghalok, egy új ötletem támadt.”

86 évesen Ridley Scott szó szerint az arénában marad. A Gladiátor folytatásához a Colosseumba való régóta várt visszatérésének képkockái a CinemaCon egyik fő nyerteseként jelentek meg.

„Biztosak akartunk lenni abban, hogy önök láthatják elsőként ezt a felvételt – és hogy exkluzív bepillantást adhassuk önöknek. Amit ma mutatunk, az még nincs befejezve, de nagyon izgalmas darab” – mondta a Paramount vezérigazgatója, Brian Robbins a közönségnek az április 11-i bemutatón.

A 77 éves Spielberg is elfoglalt marad. Következő projektje valószínűleg egy UFO-film lesz, amely saját eredeti ötlete alapján készül. David Koepp írja a forgatókönyvet.

De talán nincs is olyan lenyűgöző teljesítmény a pályafutás, mint Clint Eastwoodé. A 93 éves rendező most fejezte be a Juror No. 2 utómunkálatait. Bennfentesek szerint a Warner Bros. el van ragadtatva attól, amit eddig látott a Nicholas Houlttal készült thrillerből.

„Eastwood a geriátriai generáció dédapja” – viccelődik Schrader. „De van egy portugál fickó, Manoel de Oliveira, aki 104 éves koráig dolgozott. Szóval Clintnek még van mit beérnie.”