Az Egyesült Államok elleni online befolyásolási kísérletek újra felgyorsulnak

A Microsoft kutatói szerint az elmúlt 45 napban újra megindultak az amerikai elnökválasztást célzó orosz online kampányok, bár ezek intenzitása jelenleg alacsonyabb, mint az előző választások idején.

Az orosz trollfarmokhoz köthető fiókok megosztó tartalmakkal bombázzák az amerikai közönséget, különösen az Ukrajna amerikai támogatását bíráló üzenetekkel. A Kreml korábban tagadta az amerikai elnökválasztásba való beavatkozás szándékát, és azt is, hogy ezt a múltban megtette volna, azonban a Microsoft szerint a következő hónapokban ezek a tevékenységek fokozódhatnak. Az elmúlt két hónapban felgyorsult az Ukrajnával kapcsolatos kommunikáció a közösségi és a hagyományos médiában is. Egyes kampányok közvetlenül az orosz elnöki adminisztrációhoz köthetők.

A dezinformáció terjesztése több nyelven zajlik, gyakran állítólagos informátorok vagy civil újságírók videós tartalmainak publikálásával kezdődik. Ezeket a tartalmakat olyan weboldalak hálózata veszi át és terjeszti tovább, mint például a DC Weekly, a Miami Chronical és The Intel Drop. Az amerikai közönség gyakran ismétli és osztja meg ezeket a narratívákat anélkül, hogy tudnák az eredeti forrásukat.

A Microsoft emellett figyelemreméltó fellendülést észlelt bizonyos hackertámadásokban, amelyeket egy Star Blizzardnak vagy Cold Rivernek nevezett orosz csoport hajtott végre, elsősorban nyugati agytrösztök ellen. Ezek a támadások előrejelezhetik, hogy hasonló támadások várhatók az amerikai politikai személyiségek és körök ellen november felé közeledve. A csoport képes volt hozzáférni a Microsoft vállalati e-mail-fiókjainak „kis százalékához”, beleértve a felső vezetői csapat tagjait, valamint a kiberbiztonsági, jogi és egyéb területeken dolgozókat. A mesterséges intelligencia rosszindulatú felhasználásától való aggodalom ellenére a Microsoft szerint eddig inkább az egyszerű digitális hamisítványok voltak jellemzők, nem pedig a bonyolult deep fake videók. Az audiotartalmaknak nagyobb hatása van, mint a videós tartalmaknak, és valószínűleg a legegyszerűbb manipulációk lesznek azok, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják.

Az orosz belső politikai helyzet is feszült marad, amint azt egy rendkívüli esemény is mutatja. Nemrégiben Alihan Csakajev, a csecsen belügyminiszter részegen vezetve próbálta elütni az őt igazoltatni próbáló rendőröket, majd őrizetbe vételét követően emberei erőszakkal szabadították ki. A csecsen rendőrök és biztonsági erők 11 autóval érkeztek a helyszínre, verekedésbe keveredtek a rendőrökkel és fenyegetőztek, hogy megölik őket, ha nem adják ki a minisztert. Az incidens a csecsen-dagesztáni belső orosz határ dagesztáni oldalán történt, ami etnikai feszültségeket is sejtet a két észak-kaukázusi orosz köztársaság között. A csecsen rezsim hűséges a Kremlhez, és Moszkva gyakran használja őket a legsúlyosabb fenyegetésekre. Csecsenföldön, bár az alkohol nem tiltott, a kormányzat kampányt folytat az azt árusító üzletek ellen, és a vezetők az ittas vezetést a terrorizmusnál is súlyosabb bűnnek tartják.