500-szor tankolt fizetés nélkül egy nő, aki most akár 20 év börtönt is kaphat

Egy 45 éves nőt letartóztattak Nebraskában, miután 510 alkalommal tankolt fizetés nélkül, összesen 28 ezer litert lopva el egy benzinkútról.

Nebraskai Lincoln városában a rendőrség őrizetbe vett egy nőt, aki nyolc hónap alatt 28 063 liter üzemanyagot tulajdonított el egy helyi benzinkútról. A hatóságok szerint Dawn Thompson egy szoftveres hibát használt ki, amely lehetővé tette számára, hogy a hűségkártyáját kétszer lehúzva a kútoszlop demó módba kapcsoljon, így ingyen tankolhatott.

A rendőrségi jelentések alapján Thompson nem csak saját maga részére használta ezt a módszert, hanem a hűségkártyáját pénzért másoknak is odaadta, hogy ők is hasonló módon jussanak olcsóbb vagy ingyenes üzemanyaghoz. A nő a rendszer hibáját 2022 novemberétől 2023 júniusáig összesen 510-szer használta ki.

A lopott üzemanyag mennyisége körülbelül 28 ezer dollár (10,2 millió forint) kárt okozott a benzinkútnak. Dawn Thompsont 2023 márciusában vették őrizetbe, miután a hűségkártya adatai és a biztonsági kamerák felvételei alapján lebuktatták. A nő akár 20 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhető a tettéért.

Magyarországon a szabálysértési értékhatár 2012-ben emelkedett ötvenezer forintra, ami azt jelenti, hogy ha valaki ennél kevesebb értékben tankol és távozik fizetés nélkül, az nem minősül bűncselekménynek, de szabálysértési eljárás indul ellene.

A Blikk által megkérdezett budapesti benzinkút vezetője szerint a profi tolvajok gyakran hamis vagy forgalomból kivont rendszámmal érkeznek, és ilyenkor több kútat is megpróbálnak meglopni a környéken. Az ilyen esetekben a kutasok információkat cserélnek egymással, hogy felhívják a figyelmet a gyanús járművekre. Azonban előfordul, hogy valaki egyszerűen csak elfelejt fizetni, és ilyenkor többnyire visszatérnek, hogy rendezzék a tartozásukat.