Nicolas Schmit: A tanárok nem büntethetők a magyar kormány hibáiért

Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért felelős biztosa, Budapesten járt, hogy támogassa a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listáját, és kifejtette, hogy a magyar tanárok nem szenvedhetnek a kormányzati intézkedések miatt.

Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért felelős biztosa a 24.hu-nak adott interjúban beszélt arról, hogy a magyar tanárok fizetésének ügye komoly probléma, és hogy a kormányzati intézkedések ellenére nem akarták őket büntetni, ezért döntöttek úgy, hogy felszabadítják a Magyarországnak járó uniós források egy részét. Schmit hangsúlyozta, hogy a pénz közvetlenül a tanárokhoz fog menni, és hogy a bizottság elnöke is részt vett a döntésben, amelyet a tanárok béremelés iránti igénye is befolyásolt.

A biztos korábban, mintegy egy hónappal ezelőtt, már tárgyalt Pintér Sándor belügyminiszterrel, és ezt követően jelentették be, hogy kétmilliárd euró értékben felszabadítják a korábban blokkolt uniós pénzek egy részét, amelyeket az oktatással és a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos problémák miatt tartottak vissza.

Schmit elmagyarázta, hogy a pénzek felszabadítása nem azonnali kifizetést jelent, hanem lehetőséget ad a jövőbeni projektekre, és a magyar kormány mostantól adhat le számlákat ezekre a forrásokra, amelyek a teljes hétéves ciklusra vonatkoznak.

A biztos hozzátette, hogy a pénzek nagyobb részét, 10,2 milliárd eurót már korábban feloldották, miután a magyar kormány megváltoztatta a törvények egy részét, és teljesítette az uniós elvárásokat. Schmit szerint a jogállamban élünk, és nem lehet politikai döntésből visszatartani a pénzeket, ha a feltételek teljesülnek.

A biztos azonban nem tudta megerősíteni, hogy a feloldott forrásokat a jövőben visszablokkolnák-e Varga Judit kiszivárgott hangfelvétele miatt, amelyen az igazságügyi rendszer problémáiról beszél. Schmit azt tanácsolta az ezért felelős biztosnak, hogy alaposan vizsgálja meg ezt az ügyet.

Nicolas Schmit, aki az Európai Parlament nagy baloldali pártcsaládjának, a Szocialisták és Demokratáknak a csúcsjelöltje az EP-választásokon, kifejtette, hogy a szocialisták nem elégedettek azzal, hogy jelenleg csak Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szocialista a négy legfontosabb vezetői posztból, és hogy a szocialisták a második legnagyobb frakció a parlamentben.

Schmit szerint a baloldal nagy ötlete az, hogy megvédjék az értékeket és a demokráciát, és figyelmeztetik a centrista pártokat, hogy ha a szélsőjobb felé próbálnak nyitni, veszteni fognak. Az Európai Néppárt szerinte túl sokáig tűrte a Fideszt, és a szocialisták nem hajlandóak szövetséget kötni a szélsőjobbal.

A biztos emellett kiemelte, hogy a baloldal másik fontos ötlete az, hogy megvédjék Európát, és hogy nem lehet megegyezni Putyinnal, mivel ez veszélyt jelentene Ukrajnára és Európára. A harmadik ajánlatuk az erős gazdaság támogatása, a karbonsemlegesség és a társadalmi szolidaritás fontosságával.