Náci szlogen használata miatt kerülhet börtönbe egy német politikus

Björn Höcke, a németországi szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt türingiai vezetője, bíróság elé kerülhet egy náci jelszó használatával kapcsolatos vádak miatt.

A BBC szerint Höcke-t azzal vádolják, hogy a "Mindent Németországért!" kifejezést használta egy 2021-es gyűlésen, amelyet a Sturmabteilung rohamosztagosok is használtak a nácik hatalomra jutásának idején. Höcke, aki korábban történelemtanár volt, tagadja, hogy tudott volna a szlogen eredetéről, és azt állítja, hogy az egy általános kifejezés, amelyet nem kellene büntetni. Az ügyészek azonban úgy vélik, hogy tisztában volt a kifejezés tiltott jellegével, és akár három év börtönbüntetést is kaphat a használata miatt. A politikus 2023-ban egy másik gyűlésen ismételte meg a szlogent, ahol a közönség befejezte a mondatot "Németországért!" kiáltással. Az ítélethirdetésre a következő hónapban kerül sor.

A tárgyalás helyszínén tüntetők is megjelentek, akik olyan táblákat emeltek a magasba, amelyeken az AfD megállítását követelték, illetve Höcke-t nácinak nevezték. Ez különösen kényes helyzetet teremt az AfD számára, mivel a párt jelenleg vezeti a thüringeni választási felméréseket.

Höcke korábban is tett már nácibarát kijelentéseket; a berlini Holokauszt-emlékművet "szégyen emlékművének" nevezte, és azt is hangoztatta, hogy Németországnak radikális változtatásokat kellene eszközölnie a népirtással kapcsolatos megemlékezési hozzáállásában.